Dostupni linkovi

Ambasada Rusije optužila pojedine članice PIC-a da raspiruju strasti u BiH


Ambasada Rusije u BiH
Ambasada Rusije u BiH

Pojedini članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) još jednom su pokazali svoju sklonost klizanju u opaku praksu ignorisanja stava Rusije, saopćila je Ambasada Rusije u BiH, u ponedjeljak 14. februara.

Referirajući se na saopćenje s vanrednog zasjedanja PIC-a 10. februara, nakon što je Narodna skupština entiteta Republika Srpska (RS) usvojila nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Ambasada Rusije je navela da to nije "ništa drugo do još jedna vježba zastrašujuće retorike, koja teško da može nekoga uplašiti".

U zajedničkoj izjavi, ambasadori PIC-a 10. februara su naveli da potezi vlasti RS o uspostavljanju paralelnog visokog sudskog i tužilačkog vijeća predstavljaju jasan pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustav i pravni poredak BiH.

"PIC će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji s visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i suvereniteta i integriteta BiH", kaže se u saopćenju od 10. februara.

Također je istaknuto da je usvajanje zakona o VSTV-u RS nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, te da bi to predstavljalo neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa.

Predstavnik Ruske Federacije u PIC-u, kako je tada navedeno, nije bio potpisnik saopćenja ambasadora.

Iz Ambasade Rusije ocjenjuju da je "neprihvatljiv izniman naglasak na promociji agende evropskih integracija, te ističu da mandat Upravnog odbora PIC-a mora biti ograničen isključivo na Opći okvirni sporazum za mir u BiH.

"Neko smije upućivati drugome kritiku zbog 'zanemarivanja prava' jedino ako sam pokazuje poštovanje prema pravu i to prije svega prema međunarodnom. Uprkos našim brojnim pozivima da se pridržavamo utvrđene pravne prakse u radu Upravnog odbora, naši partneri su povjerovali u nepogrešivost svog imenovanja 'novog visokog predstavnika'. Oni smatraju da on smije koristiti neki izvanredni instrumentarij, a ne smije", kaže se u saopćenju ruske Ambasade.

Iz Ambasade su, također, naveli da visoki predstavnik Christian Schmidt nema potrebni legitimitet, jer Vijeće sigurnosti UN nije odobrilo njegovu kandidaturu za tu poziciju.

Visoki predstavnik ne može donositi odluke ako se s time ne slažu zemlje članice Upravnog odbora PIC-a.

Članice su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada, Japan, Evropska unija (Predsjedništvo EU i Evropska komisija), te Organizacija islamske konferencije (OIC) koju u PIC-u predstavlja Turska.

"Još jedan primjer licemjernog odnosa prema principima vladavine prava je neprikriveno mješanje stranaca u poslovanje organa za pravosuđe i provođenje zakona BiH. Sa ove tačke gledišta, korak Narodne skupštine Republike Srpske može se tumačiti upravo kao želja da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana", dodaju iz ruske Ambasade.

Tvrde, također, da umjesto podsticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, "pojedine zemlje članice UO PIC-a namjerno raspiruju strasti".

"Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine. S tim u vezi, izjavljujemo da će svu odgovornost za eventualnu destabilizaciju situacije u BiH, za podrivanje dejtonskog sistema, snositi navodni tumači Mirovnog sporazuma", kaže se u saopćenju.

Skupština Republike Srpske (RS) napravila je prvi korak ka formiranju visokog sudskog i tužilačkog vijeća tog entiteta, institucije koja već postoji na nivou države BiH.

Nacrt zakona o formiranju visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS, koji su poslanici podržali na sjednici u 10. februara neustavan je jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

Takvu odluku o prenosu nadležnosti sa države na entitet kao niži nivo vlasti može donijeti samo državni parlament.

XS
SM
MD
LG