Dostupni linkovi

PIC najavljuje odgovor na odluke Skupštine Republike Srpske


Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini
Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini

Savjet za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini (BiH) preduzeće potrebne odgovore u koordinaciji sa visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i suvereniteta i integriteta BiH.

Saopšteno je to nakon vanrednog zasijedanja PIC-a u četvrtak, 10.februara, nakon što je Skupština Republike Srpske (RS) usvojila neustavan Nacrt zakona o VSTS RS.

U zajedničkoj izjavi ambasadora PIC-a ističe se da potezi vlasti RS o uspostavljanju paralelnog VSTS predstavljaju jasan pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustav i pravni poredak BiH.

"Usvajanje Zakona o VSTV-u RS-a bilo bi nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i signaliziralo nazadovanje cijele zemlje u odnosu na evropske standarde vladavine prava. Provođenje Zakona o VSTV-u RS stvorilo bi neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS", stoji u saopštenju PIC-a objavljenoj na zvaničnoj stranici Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira pozvali su RS da odustane od neustavnih poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusira na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

"Konkretno, PIC ohrabruje poslanike izabrane iz RS-a u Parlament BiH – i sve druge izabrane predstavnike – da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu sa preporukama Evropske komisije", stoji u saopštenju.

Ambasadori dodaju i da je uspostavljanje jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou 2004. godine bila ključna reforma u modernizaciji pravosuđa BiH, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

"Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i utjecaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva. Sve vlasti u BiH trebale bi odlučno napredovati u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno stjecanje povjerenja građana i unapređenje procesa pristupanja EU", ističu iz PIC-a.

U PIC-u ističu da bi rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Predstavnik Ruske Federacije u PIC-u nije, kako je navedeno, potpisnik saopštenja.

U Londonu je 8. i 9. decembra 1995. održana Konferencija o provedbi mira na kojoj je uspostavljen Savjet za implementaciju mira u BiH.

Londonska konferencija je uspostavila Upravni odbor PIC-a koji radi pod predsjedavanjem visokog predstavnika, koji je tada definisan kao “izvršna ruka” PIC-a.

Visoki predstavnik ne može donositi odluke ako se s time ne slažu zemlje članice Upravnog odbora PIC-a.

Članice su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada, Japan, Evropska unija (Predsjedništvo EU i Evropska komisija), te Organizacija islamske konferencije (OIC) koju u PIC-u predstavlja Turska.

Predsjednica RS smatra da odluke PIC-a neće pomoći rješavanju problema u BiH

Željka Cvijanović, predsjednica RS, komentarišući stav PIC-a za Srnu, izjavila je da da nikakva odluka tog tijela neće pomoći da se riješi bilo koji problem u BiH, već samo unutrašnji dijalog i dogovor.

"Neće pomoći nikakva odluka PIC-a da se riješi bilo koji problem, već samo unutrašnji dijalog i dogovor. Tako da nema tu šta ni da se komentariše. Podstaknite Bošnjake da pričaju sa svojim sunarodnicima Srbima i Hrvatima i konačno urede zajedničku državu zajedničkim snagama. To mi je jedina poruka i komentar", rekla je Cvijanović.

Nacrt zakona o formiranju VSTV RS, koji su poslanici podržali na sjednici u četvrtak (10. februara), neustavan je jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. Takvu odluku o prenosu nadležnosti sa države na entitet kao niži nivo vlasti može donijeti samo državni parlament.

Nacrt zakona sada ide na javnu raspravu od 60 dana, poslije kojih će poslanici ponovo da raspravljaju o zakonu u formi prijedloga - nakon čega slijedi usvajanje. U četvrtak je nacrt zakona podržalo 45 poslanika od 64 koliko ih je bilo na sjednici.

Zadatak VSTS RS bi bio imenovanje sudija i tužilaca na teritoriji tog bh. entiteta. Zakonom se uređuje rad VSTS, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

XS
SM
MD
LG