Dostupni linkovi

Ruski medijski regulator blokirao još dve nezavisne web stranice


Logo ruskog medijskog regulatora

Ruski regulator za medije Roskomnadzor blokirao je još dva nezavisna medijska portala usred obračuna zbog izveštavanja o invaziji na Ukrajinu.

Internet novine Diskurs i Kholod objavile su 9. aprila da su njihove stranice blokirane na zahtev tužilaštva.

Urednici Diskursa kažu da nisu bili upozoreni na taj potez i da ne znaju zašto je tačno njihov sajt blokiran.

Kholod je saopštio da je dobio dva upozorenja od Roskomnadzora u poslednje dve nedelje kojima se traži da izbrišu svoje izveštaje o ratu u Ukrajini.

"Nećemo se povinovati cenzuri, posebno vojnoj cenzuri u zemlji koja čak i ne prihvata da je započela rat", naveo je Kholod u saopštenju.

Nakon što je Rusija 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, Roskomnadzor je naredio svim medijima da prilikom izveštavanja o događajima u Ukrajini koriste samo podatke i informacije iz ruskih zvaničnih izvora.

Takođe, medijima je naređeno da tamošnje događaje opisuju kao "specijalnu vojnu operaciju", a ne kao "rat" ili "invaziju".

Tužilaštvo je od tada zahtevalo blokiranje sajtova mnogih medija, navodeći da su u svojim izveštajima o ratu u Ukrajini distribuirali "lažne informacije o ruskoj vojsci".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 5. marta potpisao novi zakon koji predviđa kazne do 15 godina zatvora za sve koji "namerno šire lažne vesti" o ruskoj vojsci.

Nekoliko ruskih medija odlučilo je da obustavi rad zbog teških ograničenja.

Kremlj je takođe blokirao više stranih medija.

XS
SM
MD
LG