Dostupni linkovi

Startala Call Russia, litvanska kampanja protiv ruske propagande


Ukrajinski vojnik prolazi pored natpisa "Volim Ukrajinu" i protutenkovske barikade u centru Kijeva, 7. mart 2022.

Grupa Litvanaca je 8. marta pokrenula kampanju telefonskih poziva Rusiji u borbi protiv moskovske propagande i u nadi da će na taj način doprinijeti okončanju rata u Ukrajini.

Inicijativa Call Russia (Pozovi Rusiju) trebalo bi mobilisati volontere iz ruske dijaspore koji će nasumično okrenuti jedan od 40 miliona telefonskih brojeva u Rusiji koji su im dostupni na internetu.

Promoteri se nadaju da će ti direktni kontakti zaobići rusku propagandu i obavijestiti obične ljude šta se zaista dešava u Ukrajini.

"Bilo je užasno čuti informaciju o ženi koja je tokom bombardovanja Kijeva objašnjavala majci u Moskvi šta se dešava, a majka joj ne vjeruje", izjavio je jedan od promotera inicijive.

Kako su Rusi reagovali kada smo im pokazali fotografije iz Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Kremlj je pooštrio kontrolu nezavisnih medija, dok su neki mediji primorani da se pridržavaju novih propisa prema kojima mogu samo da prenose stavove i informacije vlasti.

Rusija je blokirala pristupe društvenim mrežama Facebook i Twitter, čime se favorizuje njena propaganda da se u Ukrajini "vodi specijalna vojna operaciju u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG