Dostupni linkovi

Američke službe: Rusija će se ponovo mešati u američke izbore


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Američka obaveštajna služba upozorava da se Rusija sprema da pomogne američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump) da bude reizabran na izborima u novembru ove godine, saznaju američki mediji, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Nakon sastanka zatvorenog za javnost, zvaničnici obaveštajne službe preneli su medijima da je predsednik Tramp obavešten o tome i da je bio jako besan, smatrajući da će demokrate tu informaciju iskoristiti protiv njega.

Sastanku je prisustvovao demokrata Adam Šif (Schiff) koji je vodio proces impičmenta protiv Trampa.

On je na svom Tviter nalogu objavio da očekuje da Kongres bude obavešten o svakom mogućem stranom uticaju na predsedničke izbore u SAD-u.

"Ukoliko su izveštaji tačni i predsednik se bude umešao, on će ponovo raditi protiv naših napora da zaustavimo strano uplitanje u izbore", napisao je Šif.

Saradnici predsednika Trampa tvrde da je on zauzeo čvrst stav prema Rusiji i da je više puta upozorio Moskvu da se ne meša u američke izbore.

Taj stav ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu ponovio je i državni sekretar Majk Pompeo (Mike) u decembru 2019. godine, kada je naglasio da je "neprihvatljivo" bilo koje strano mešanje u američke izbore, te da će SAD zaštititi integritet glasanja.

"Jasno sam stavio do znanja da je to neprihvatljivo i Rusiji sam izneo naša očekivanja. Trampova administracija će uvek raditi da zaštiti integritet naših izbora", naglasio je tada Pompeo.

Smena šefa obaveštajnih službi

Predsednik SAD Donald Tramp smenio je dosadašnjeg šefa obaveštajnih službi Džozefa Megvajera (Joseph Maguire) i na to mesto postavio Ričarda Grenela (Richard Grenell), ambasadora SAD u Nemačkoj i specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine.

Demokrate su taj izbor kritikovale zbog, pre svega, manjka iskustva Grenela u obaveštajnim poslovima, ali i činjenice da je Grenel pokušavao da umanji značaj ruske umešanosti u izbore 2016. godine.

Grenel je prihvatio predlog predsednika Trampa da preuzme poziciju vršioca dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe samo na ograničeno vreme, a Bela kuća će uskoro nominovati kandidata za tu poziciju, potvrdio je 20. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE) Grenelov predstavnik za medije Dik Kastin (Dick Custin).

Njujork Tajms (New York Times) prenosi da je predsednik odlučio da smeni Megvajera kada je čuo za izveštaj sa sastanka o ruskom uticaju, zbog, kako je Tramp to nazvao, Megvajerove nelojalnosti.

Međutim, službenici u Trampovoj administraciji tvrde da ove dve stvari nemaju veze jedna sa drugom i da je prava slučajnost što su se dogodile u isto vreme.

Američke obaveštajne službe smatraju da se Rusija umešala u izbore 2016. godine, kako bi pomogla kampanju Donalda Trampa i unela haos u izborni proces. Sa druge strane, predsednik SAD te tvrdnje pokušava da minimalizuje.

Moskva odbacuje sve optužbe o umešanosti u američke izbore 2016. godine. Inače, 20. februara je saradnik predsednika Trampa Rodžer Stoun (Roger Stone) osuđen na 40 meseci zbog opstrukcije kongresne istrage o uplitanju Rusije u izbore 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG