Dostupni linkovi

RSE na Jarinju: Pripreme za otvaranje prelaza


Na prelazu Jarinje između Kosova i Srbije u ponedeljak ujutru postavljeno je šest kontejnera u kojima će biti smešteni predstavnici MUP Srbije, Kosovske policije i EULEX-a. U tri kontejnera će biti smešteni predstavnici MUP-a Srbije, a u druga tri predstavnici Kosovske policije i EULEX-a.

Kako javljaju reporteri RSE sa lica mesta, na Jarinju je i šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević koji bi trebalo prvi zvanično da otvori integrisani prelaz između Kosova i Srbije. Čeka se dolazak šefa EULEX-a, kako bi otvaranje zvanično moglo da počne.

Reporteri RSE javljaju da se poštuje dogovor i da na prelazu nema nikakvih državnih obeležja.

Pavićević je medijima dan ranije, tokom obilaska radova, izjavio da ne očekuje probleme u sprovođenju dogovora o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) i potvrdio da će primena tog sporazuma na prelazu kod Jarinja krenuti već u ponedeljak.

Rekao je da je najvažnije da radovi teku po planu što su, kako je naveo, potvrdili i izvođači radova.

"Dobili smo uveravanja od ljudi koji izvode radove da će sve biti po planu završeno i da ćemo u ponedeljak krenuti, kako je planirano, u skladu sa tehničkim protokolom i svim dogovorima iz Brisela, kao i u skladu sa garancijama koje su dobili naši građani sa severa Kosova i Metohije", rekao je on.


Predstavnici Srba sa severa Kosova su najavili da neće biti problema na Jarinju ukoliko vlast u Srbiji bude poštovala dogovore.

"Želimo da pokažemo znak dobre volje i pomognemo Vladi Srbije da nastavi put evropskih integracija kako ne bismo bili optuženi da smo glavni kočničari u tome", rekao je u subotu Krstimir Pantić, predstavnik Srba iz severne Mitrovice.

U ponedeljak, 10. decembra, prema dogovoru koji su postigli premijeri Srbije i Kosova u Briselu pre nekoliko dana, na dva prelaza biće uvedeno integrisano upravljanje, a do kraja godine isto će se učiniti sa još dva prelaza između Kosova i Srbije.
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG