Dostupni linkovi

RSE na Jarinju: Pripreme za otvaranje prelaza


Poslednje pripreme pred otvaranje prelaza Jarinje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
Na prelazu Jarinje između Kosova i Srbije u ponedeljak ujutru postavljeno je šest kontejnera u kojima će biti smešteni predstavnici MUP Srbije, Kosovske policije i EULEX-a. U tri kontejnera će biti smešteni predstavnici MUP-a Srbije, a u druga tri predstavnici Kosovske policije i EULEX-a.

Kako javljaju reporteri RSE sa lica mesta, na Jarinju je i šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević koji bi trebalo prvi zvanično da otvori integrisani prelaz između Kosova i Srbije. Čeka se dolazak šefa EULEX-a, kako bi otvaranje zvanično moglo da počne.

Reporteri RSE javljaju da se poštuje dogovor i da na prelazu nema nikakvih državnih obeležja.

Pavićević je medijima dan ranije, tokom obilaska radova, izjavio da ne očekuje probleme u sprovođenju dogovora o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) i potvrdio da će primena tog sporazuma na prelazu kod Jarinja krenuti već u ponedeljak.

Rekao je da je najvažnije da radovi teku po planu što su, kako je naveo, potvrdili i izvođači radova.

"Dobili smo uveravanja od ljudi koji izvode radove da će sve biti po planu završeno i da ćemo u ponedeljak krenuti, kako je planirano, u skladu sa tehničkim protokolom i svim dogovorima iz Brisela, kao i u skladu sa garancijama koje su dobili naši građani sa severa Kosova i Metohije", rekao je on.


Predstavnici Srba sa severa Kosova su najavili da neće biti problema na Jarinju ukoliko vlast u Srbiji bude poštovala dogovore.

"Želimo da pokažemo znak dobre volje i pomognemo Vladi Srbije da nastavi put evropskih integracija kako ne bismo bili optuženi da smo glavni kočničari u tome", rekao je u subotu Krstimir Pantić, predstavnik Srba iz severne Mitrovice.

U ponedeljak, 10. decembra, prema dogovoru koji su postigli premijeri Srbije i Kosova u Briselu pre nekoliko dana, na dva prelaza biće uvedeno integrisano upravljanje, a do kraja godine isto će se učiniti sa još dva prelaza između Kosova i Srbije.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG