Dostupni linkovi

Srbi prekinuli proteste na Jarinju


Srbi na Jarinju, 4. decembar 2012.
Srbi sa severa Kosova doneli su u petak odluku da privremeno prekinu proteste na Jarinju, organizovane zbog izgradnje integrisanog prelaza na toj lokaciji.

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova doneli su tu odluku na zajedničkoj sedinci u Leposaviću, iako se, kako su naveli, ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) na prelazima Jarinje i Brnjak.

Odluka je doneta jednoglasno, ali su pre glasanja sednicu napustili odbornici SRS.

U zaključcima sa zajedničke sednice je navedeno da Srbi sa severa od Vlade Srbije očekuju obustavu započetih radova na Jarinju.

Takođe se ističe da opštine i građani sa severa Kosova ostaju dosledni u stavu da ne prihvataju uspostavljanje granica sa Srbijom na Jarinju i Brnjaku, da ne prihvataju institucije iz Prištine i da se sva otvorena pitanja moraju rešavati nenasilnim i političkim sredstvima u okviru Rezolucije 1244.

Naglašava se da je Ustavni sud Srbije dužan da oceni ustavnost donetih uredbi i sporazuma s tim u vezi.

Odbornici su upoznati sa zaključkom Vlade Srbije od 6. decembra, a određene tačke tog zaključka shvataju kao pisanu garanciju Vlade za slobodno kretanje robe i građana severa Kosova, preko prelaza Jarinje i Brnjak, do postizanja konačnog dogovora.

"Odbornici očekuju da Narodna skupština potvrdi garancije Vlade kroz odgovarajuću skupštinsku rezoluciju", navedeno je u dokumentu.

Od najviših državnih organa odbornici su zahtevali puno učešće Srba sa Kosova oko izrade platforme i utvrđivanaja zajedničke politike o Kosovu.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG