Dostupni linkovi

Priština: Na granici sa Srbijom kao i na prelazima sa ostalim susedima


Gradnja graničnog prelaza Merdare, decembar 2012.
Gradnja graničnog prelaza Merdare, decembar 2012.
Sporazum o integrisanom upravljanju granica između Kosova i Srbije konačno definiše teritorijalni suverenitet Republike Kosova i normalizuje rad svih usluga koje se vrše na graničnim prelazima Kosova i Srbije, izjavio je u četvrtak kosovski premijer Hashim Thaçi tokom zasedanja vladinog kabineta.

On je istovremeno pozvao sve građane Kosova, a posebno srpsku zajednicu na severu, da ispoštuju ovaj sporazum koji je u interesu, kako je rekao, normalizacije odnosa Kosova i Srbije i uopšte svih građana bez obzira na etničku pripadnost.

„Uspostavljanje kontrole na graničnim prelazima sa Srbijom i pružanje carinskih usluga na osnovu evropskih praksi je veoma važan trenutak za obe naše zemlje. Ovo će pomoći i borbi protiv negativnih pojava, suzbijanju krijumčarenja, te omogućiti normalan protok robe i kretanje ljudi. Pozivam građane na severu da sarađuju sa svim vladinim agencijama kako bi se izbegli mogući problemi koje mogu da prouzrokuju određene interesne grupe koje su protiv uspostavljanja reda i zakona u tom delu Kosova“, rekao je Thaçi.

Kosovski premijer saopštio je da je u Briselu postignuta saglasnost da sprovođenje sporazuma na prelazima Jarinje i Merdare počne 10. decembra u 8 časova ujutru, dok na druga dva prelaza, Brnjak i Bela Zemlja, krajem decembra, odnosno do 31. u mesecu.

Thaçi je podvukao da za implementaciju sporazuma postoji puna podrška međunarodne zajendice, KFOR-a, te saglasnost Srbije, a da će samo sprovođenje biti u saradnji sa EULEX.

Sprovođenja bilo kakvog recipročnog priznanja granica bilo bi od pomoći građanima Kosova, ali ovo ipak nije takav slučaj, smatra Avni Zogiani iz Organizacije za demokratiju, antikorupciju i dostojanstvo Çohu. On izražava i skepticizam o sprovođenju dogovorenog.

“Ne smatram da je došlo do rešenja jer na osnovu svega ono što smo pročitali do danas, ne stiče se utisak da se zvanično uspostavlja carina ili granična kontrola. Srbija ne prihvata kosovske vlasti. U pitanju je sui generis rešenje koje međutim ne rešava probleme između Kosova i Srbije. Takođe mislim da se ovaj sporazum, kao i mnogi drugi, neće sprovesti u praksi, ne može zato što u tom delu pre svega ne postoji vladavina zakona. Nemoguće je uspostaviti vladavinu zakona na granici kada toga ne postoji pre granice”, smatra Zogiani.

Mediji su dosta pisali i o tome kako će srpska strana tražiti da se prihod od carine uplaćuje direktno sprskim opštinama na severu Kosova. To, međutim, nije potvrđeno ni Briselu, a ni u Prištini.

Direktor Carine Kosova Naim Huruglica u izjavi za RSE ističe da na prelazima na severu neće biti izuzetka u odnosu na ostale prelaze Kosova sa zemljama u okruženju. On dodaje i da je sve spremno za početak sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju granice.

“Mi smo od početka bili spremni da sa ljudstvom ali i sa svim drugim stvarima što se tiče naših procedura i sve što se tiče carine, da čim Vlada donese odluku da mi počnemo sa radom implementacije ovog sporazuma i da budemo na tim graničnim prelazima. Ono što je najvažnije je to da će Carina Kosova biti predstavljena sa tim brojem koji je dovoljan da se završi carinski posao bez ikakvih problema i poteškoća.
Ono što ja znam ceo prihod će ići u budžet Kosova, kao što je to slučaj sa svim prelazima između Kosova i ostalim državama. Neće biti nikakvih izuzetaka u odnosu na druge granične prelaze sa srbijom. Znači biće isto kao i svugde“
, kaže Huruglica.

Zogiani iz Organizacije za demokratiju, antikorupciju i dostojanstvo Çohu naglašava da bi u slučaju da carinski prihodi pripadnu severu to značilo predaju suvereniteta jednog dela zemlje.

“Na pragu smo novih zahteva srpske strane koje se, po svemu sudeći, mogu definisati vrstom autonomije za severni deo Kosova”, zaključuje Zogiani.
XS
SM
MD
LG