Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dom naroda usvojio Prijedlog izmjena Zakona o akcizama BiH


Ilustracija

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH. Da bi izmjene stupile na snagu potrebno je da Prijedlog u identičnom tekstu usvoji i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Opozicioni delegat Martin Raguž (HDZ 1990) je rekao kako će podržati set zakona o akcizama s obzirom na to da su se i stranke vlasti, a i stranke opozicije obavezale na sprovođenje mjera iz reformske agende.

Modifikovani prijedlog s pratećim poboljšanjima je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju delegacije EU u Sarajevu.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cijene cestarina, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Međunarodna zajednica ne odustaje od uslovljavanja BiH usvajanjem seta zakona o povećanju akciza u zamjenu za finansijska sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU).

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.

XS
SM
MD
LG