Dostupni linkovi

Čičić: Fijasko sa akcizama ćemo skupo platiti


Muris Čičić, p​rofesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, za “Zašto?” analizira posljedice neusvajanja seta zakona o povećanju akciza na gorivo u Skupštini BiH, što je ključni uslov za realizaciju više od 800 miliona eura povoljnih razvojnih kredita za izgradnju autoputeva i ostale infrastrukture.

  • Razvoj

Zakon o akcizama je jedno od rješenja koje je nađeno da bi se ubrzao i nastavio put prema izgradnji autoputa Vc i mreže regionalnih puteva u Bosni i Hercegovini.

Procjenjeno je da dosadašnji načini financiranja, koji su uglavnom išli kroz zaduživanje, nisu više pogodni zato jer BiH ne treba više da se zadužuje, ima neki prag koji ne bi trebalo da se prelazi.

Akcize su nađene kao jedno elegantno rješenje koje ne bi povećavalo zaduženja a koje bi omogućilo značajna sredstva koja bi, ne samo nastavila izgradnju autoputa Vc, nego bi i omogućila jedan investicioni ciklus javnih radova, gdje bi se zaposlilo građevinsku operativu i proizvođače građevinskog materijala što bi uticalo i na ukupan privredni razvoj.

  • Teret

Naravno, ta ideja je došla uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, što po meni nije negativno, i u vrijeme relativno niskih cijena energenata ne bi se ni osjetio preveliki teret kroz povećanje cijene goriva.

Sve ukupno, to je bilo jedno jako dobro rješenje i mislim da bi se itekako pozitivno odrazilo na ukupan ekonomski razvoj BiH.

  • Alternativa

Sada sam veliki pesimista. Zašto?

Stvorio se jedan front, vjerovatno originalno iniciran od strane neprijatelja BiH, odnosno od onih koji vjeruju da BiH nije održiva zemlja, gdje treba sve pozitivne i eventualno pozitivne mjere minirati na svaki način.

To su centri moći, često van BiH ali ih ima i u BiH, i onda se stvori jedna propagandna mašinerija koja zagadi javni prostor, gdje se nažalost priključi i narod, određene javne ličnosti i mediji koji jednostavno najvećim dijelom iz neznanja, a dobrim dijelom i iz zlonamjernosti, ruše takve dobre mjere koje zaista nemaju nikakvu alternativu.

  • Rušenje

Ono što se dešava u Parlamentu je sramotno i tragično za BiH.

Našla se koalicija politikantskih snaga, neozbiljnih ljudi i neprijatelja BiH i ona ruši tu mjeru koja je višestruko pozitivna i nažalost dovodi u situaciju da će generacije koje dolaze živjeti u lošijim ekonomskim uslovima nego što bi trebale bez ikakvih stvarnih razloga.

Ruše nešto što bi imalo višestruki pozitivan ekonomski efekat.

XS
SM
MD
LG