Dostupni linkovi

Sattler: U BiH blokada najvažnijih institucija, postoji mogućnost reakcije EU


Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, 21. septembar 2021
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, 21. septembar 2021

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) Johann Sattler izjavio je u razgovoru za austrijski radio Ö1 kako je u BiH na snazi de facto blokada najviših i najvažnijih institucija, te da postoji mogućnost reakcije EU.

"Imamo blokadu Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara. Ništa ne napreduje. Djelovanje bosanskih Srba nije samo protiv pravila, već je i suprotno zahtjevima za pristupanje EU", ustvrdio je Sattler, prenosi agencija Fena.

Kako je kazao, postoje različiti načini da se na to reagira, a "financijske dotacije su jedna mogućnost da se jasno ukaže kako je nešto protiv pravila".

Šef Delegacije EU kazao je kako Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pokušava stvoriti novo činjenično stanje, iako se još nije ništa dogodilo.

"To bi se moglo promatrati i kao pokušaj Milorada Dodika da drugu stranu - Bošnjake - natjera za pregovarački sto", izjavio je Sattler.

Najave odcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida.

Političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija te najavili "vraćanje nadležnosti" u oblasti obrane, pravosuđa i policije s nivoa države BiH na entitetski nivo.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

Mađarska vlada se usprotivila uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, kako je to predložila Njemačka.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet “Napad na ustavni poredak BiH” i počelo saslušavati lidere političkih stranaka. Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine zatražila je dokumentaciju od šest stranaka u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG