Dostupni linkovi

Kremlj smijenio kontroverznog direktora Roskosmosa


Za vrijeme mandata Dmitrija Rogozina, Roskosmos je patio od stalnih izvještaja o navodnoj korupciji i krađi.
Za vrijeme mandata Dmitrija Rogozina, Roskosmos je patio od stalnih izvještaja o navodnoj korupciji i krađi.

Kremlj je otpustio šefa ruske svemirske agencije Roskosmos, čime je okončan mandat koji je bio praćen optužbama za korupciju i velikim napetostima s drugim svemirskim agencijama, uključujući NASA-u

Dmitrija Rogozina na mjestu glavnog direktora agencije zamijenit će zamjenik premijera Jurij Borisov, koji je prethodno bio zamjenik ministra odbrane, navodi se u objavi Kremlja od 15. jula, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Nije dat tačan razlog smjene Rogozina. Ostalo je nejasno da li je Rogozin sasvim izbačen iz vladajućih struktura ili će biti imenovan na neku drugu poziciju.

Rogozin se nakon smjene nije javno oglasio. Međutim, nekoliko sati nakon što je naredba objavljena, Roskosmosova služba za odnose sa medijima objavila je video na svom YouTube kanalu koji prikazuje važnije događaje iz Rogozinovog mandata. Video se završava riječima: “Rogozin. Ovo je tek početak."

Takođe, nedugo nakon što je izdana naredba Kremlja, Roskosmos je najavio novi partnerski ugovor s NASA-om, koji predviđa "integrisane posade" na ruskim i američkim svemirskim letovima.

NASA nije objavila nikakve informacije o novom partnerskom ugovoru niti komentarisala Rogozinov otkaz.

Nacionalistički političar koji je prethodno bio agresivni ambasador u NATO-u, Rogozin je nadgledao čuvenu rusku svemirsku agenciju od 2011., prvo kao zamjenik premijera, a zatim kao glavni direktor nakon što je predsjednik Vladimir Putin reorganizovao svemirski i vojnoindustrijski kompleks zemlje.

Roskosmos je velika korporacija pod državnom kontrolom vrijedna milijarde dolara koja je naslijedila infrastrukturu i reputaciju za ambiciozna istraživanja svemira tokom sovjetske ere.

Takođe je bio ključni partner u izgradnji i upravljanju Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), decenijama blisko sarađujući sa stranim svemirskim agencijama, uključujući NASA-u i Evropsku svemirsku agenciju (ESA).

Za vrijeme Rogozinovog mandata Roskosmos je patio zbog učestalih izvještaja o navodnoj korupciji i krađi.

Putin je naredio izgradnju novog postrojenja za letove u svemir na ruskom Dalekom istoku, ali su stotine miliona rubalja nestale tokom izgradnje objekta pod nazivom Kozmodrom Vostočni.

Tužioci su pokrenuli krivične istrage protiv podizvođača, a lider ruske Revizorske komore Aleksej Kudrin dokumentovao je finansijske prekršaje u agenciji u vrijednosti većoj od 30 milijardi rubalja (512 miliona dolara), posljednji put prošlog mjeseca.

Kudrinovi izvještaji o Roskomosovim problemima s pronevjerom često su javno objavljivani na televizijskim sastancima s Putinom.

Rogozinov mandat takođe je obilježen ozbiljnim napetostima s NASA-om, najvećim ruskim svemirskim partnerom.

Uprkos deceniji sve lošijih odnosa između Washingtona i Moskve, NASA i Roskosmos zadržali su radni odnos. NASA se oslanjala isključivo na Roskosmos u prijevozu astronauta i zaliha do i od svemirske stanice nakon što je američki shuttle program završio. Ovaj aranžman je unosan izvor prihoda za Rusiju.

To se počelo mijenjati 2020, kada je privatna američka kompanija SpaceX uspješno prevezla astronaute do stanice, signalizirajući kraj ruskog monopola na svemirski prevoz.

Odnos se dodatno zaoštrio 2018. kada je pronađena mala rupa u dijelu svemirske stanice. Rogozin je javno sugerisao da je američki astronaut možda namjerno izbušio rupu kako bi se vratio na Zemlju prije roka.

Ranije ovog mjeseca, NASA je kritikovala Roskosmos jer su se tri astronauta u stanici fotografisala sa zastavama separatističkih snaga u istočnoj Ukrajini.

Vrijeme izvođenja poklopilo se s ruskim tvrdnjama da njihove snage u potpunosti kontrolišu ukrajinsku regiju Lugansk i da njihove trupe polako napreduju u, kako se činilo, nastojanju da zauzmu cijeli Donjeck.

XS
SM
MD
LG