Dostupni linkovi

Beograd: Protest ispred RTS-a zbog neemitovanja spota protiv Rio Tinta


Tokom protesta je ispred ulaza u zgradu RTS-a postavljena bina sa video bimom
sa kojeg je emitovan spot protiv Rio Tinta, 19. novembar 2021.
Tokom protesta je ispred ulaza u zgradu RTS-a postavljena bina sa video bimom sa kojeg je emitovan spot protiv Rio Tinta, 19. novembar 2021.

Ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS) je 19. novembra uveče organizovan protest nakon što je medijski javni servis odbio da emituje spot protiv kompanije Rio Tinto, koja u zapadnoj Srbiji planira iskopavanje litijuma.

Spot pod nazivom "Srbija nije na prodaju" su, uz podršku više glumaca, snimili predstavnici nevladinog udruženja "Kreni promeni", koji su organizovali protest.

Lider tog udruženja Savo Manojlović izjavio je da je spot protiv Rio Tinta snimljen zato što na javnom medijskom servisu "nije moglo da se čuje drugačije mišljenje o podršci vlasti toj kompaniji i njenim namerama za otvaranje rudnika litijuma".

RTS je saopštio da spot udruženja Kreni-Promeni nije emitovan jer uz oglasnu poruku nije dostavljena oglasna deklaracija, kako je predviđeno Zakonom o oglašavanju.

"Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju, RTS će po proceduri izvršiti procenu o tome da li oglasna poruka ispunjava sve uslove propisane zakonom i internim aktima RTS-a, koji uređuju pravila oglašavanja, te na osnovu toga doneti odluku o emitovanju oglasne poruke", saopštio je RTS.

Predstavnici udruženja "Kreni promeni" tvrde da nije reč o birokratskom problemu, već da RTS ne želi da emituje taj spot.

Javni medijski servis je prethodno puštao spot koji promoviše projekat Rio Tinta.

Savo Manojlović je rekao da će se "Srbija braniti u Jadru".

"Pred nama je bitka za vodu i vazduh, pred nama je bitka za istinu", rekao je Manojlović.

Ispred glavnog ulaza u zgradu RTS je tokom protesta postavljena improvizovana bina sa video bimom sa kojeg je emitovan spot protiv Rio Tinta, a okupljenima su se obratili i glumci Jelena Supljanin i Viktor Savić koji se pojavljuju u spotu.

Nakon protesta ispred RTS, demonstranti su otišli do Vlade Srbije, čija su vrata oblepili QR kodovima koji vode do spota protiv Rio Tinta.

Krajem prošle godine, više ekoloških organizacija pokrenulo je proteste zbog mogućeg uticaja eksploatacije minerala jadarita kompanije Rio Tinto na eko-sistem u zapadnoj Srbiji, upozoravajući na potencijalnu štetu po životnu sredinu.

Predstavnici Rio Tinta ranije su najavili da će do kraja godine biti završena studija opravdanosti, kao i studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine, pre početka eksploatacije kod Loznice.

Predstavnici vlasti u Srbiji su više puta ponovili da nijedna odluka u vezi sa projektom kompanije Rio Tinto neće biti doneta na štetu građana Srbije.

XS
SM
MD
LG