Dostupni linkovi

Protest na zapadu Srbije: ‘Ne’ iskopavanju litijuma


Aktivisti protiv rudnika i kompanije Rio tinto u Beogradu na Ekološkom ustanku, 10. aprila 2021. godine
Aktivisti protiv rudnika i kompanije Rio tinto u Beogradu na Ekološkom ustanku, 10. aprila 2021. godine

Protest protiv eksploatacije litijuma održan je 17. aprila u selu Dobrinja u zapadnoj Srbiji.

Kako je izvestila regionalna televizija N1, meštanima se na okupljanju protiv zagađenja životne sredine pridružio veliki broj građana i ekoloških aktivista iz okolnih gradova, Požege, Čačka i Užica, koji su stigli u kilometarskim kolonama automobila.

Nikola Maslać, iz građanske inicijative Požega, rekao je za N1 da je 1. marta Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije donelo rešenje kojim se firmi Jadar Litijum doo iz Beograda odobrava da vrši geološka istraživanja na teritoriji devet sela opštine Požega i jednog sela opštine Kosjerić zbog istraživanja rude litijuma.

“Ovde su ljudi rešeni da spreče ono što se dešava u okolini Loznice, da se dođe do svršenog čina. Rešeni smo da sprečimo i početne radove i geološko istraživanje“, naveo je Maslać i dodao da lokalno stanovništvo nemamo podatke koji radovi su predviđeni, na kojim parcelama, kao i da nemaju uvid u projekat i prateću dokumentaciju.

Na sajtu Opštine Požega pre desetak dana objavljeno je da će 17. aprila, po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike, početi geološka istraživanja na području Dobrinje i da će radove izvoditi preduzeće Jadar Lithium doo Beograd.

Kako su javili izveštači sa protesta, uoči početka najavljenih istraživanja u nekoliko sela Požege i Kosjerića meštani su poručili da ne daju “da se truje voda, zemlja i vadzuh”, kao i da su svoje protivljenje geološkim radovima iskazali i transparentima „Nećemo da budemo ekološke izbeglice“, „Ne postoji kinta koju bi uzeo od Rio Tinta“, „Dalje neće moći, rudnik neće proći“.

Iz nadležnog ministarstva ranije je saopšteno da neće izdati dozvolu za radove ukoliko se ne uradi Studija o izvodljivosti, dok meštani tvrde da su uvidom u katastar otkrili da se koordinate istražnog područja odnose na zemlju u privatnom vlasništvu.

Aktivista Nikola Maslać naveo je da bi se tek uvidom u projekat utvrdilo čije su parcele u pitanju, da meštani nisu upoznati da će geološka istraživanja biti vršena na području gde žive i da to znači da nije pribavljena saglasnost lokalnog stanovništva.

„Imamo iskustva iz okoline Loznice gde je izbušeno više od 500 rupa na dubini 300 do 700 metara u okviru geoloških istraživanja i to je imalo ozbiljne posledice po životnu sredinu. Meštani Dobrinje ne žele to da dozvole“, rekao je Maslać.

Protest ekoloških aktivista u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

U Ministarstvu energetike i rudarstva rekli su za N1 da je kompanija dobila takozvano istražno pravo na prostoru sela Dobrinja i da to ne znači da će Jadar Litijum ove godine krenuti sa geološkim istražnim radnjama.

Rio Tinto je saopštio pre tri dana da ta anglo-australijska kompanija ne radi na istraživanju kod Požege.

“Jadar Lithium nije povezana sa Rio Savom, niti posluje u okviru grupacije Rio Tinto”, navela je kompanija Rio Sava Eksplorejšn i navela da su kompanije Jadar Lithium i Rio Tinto posebni entiteti.

Oblast Jadar u Srbiji se prostire oko istoimene reke u kojoj je u regionu Donjeg Jadra i grad Loznica na reci Drini na zapadu zemlje, od Beograda udaljen oko 140 kilometara, u čijoj okolini multinacionalna kompanija Rio Tinto istražuje ležišta litijuma i bora. U toj oblasti 2004. Je otkrivena ruda nazvana “jadarit”, koja sadrži i litijum i bor, a koja je kao novi mineral u internacionalnoj klasifikaciji zvanično priznata i zavedena 2006. godine. Litijum je jedna od glavnih komponenti baterija za električne automobile i elektroniku široke potrošnje.

Meštani tog kraja i ekološke organizacije protive se tome da Rio Tinto iskopava jadarit jer smatraju da bi to ugrozilo tokove Drine i Jadra, poljoprivredno zemljište, podzemne vode i vazduh, i prinudilo ih da se isele.

Deo stanovnika regiona Jadra 9. aprila je zajedno sa članovima ekoloških organizacija protestovao u Beogradu uz najavu predaje Vladi Srbije 60.000 potpisa za peticiju protiv tog projekta.

“Daleko vam lepa kuća, Rio Tinto“, poručio je na protestu Aleksandar Jovanović, predstavnik udruženja Odbranimo reke Stare planine.

Okupljeni su tada simbolično pokazali “crveni karton” kompaniji Rio Tinto čime su poručili da ne žele da ta kompanija radi u Srbiji i naveli da je iskopavanjem jadarita direktno ugroženo 1.500 hektara zemlje i da će štetno uticati na 22 sela sa skoro 20.000 stanovnika.

Krajem februara 2020. premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Vlada i Rio Tinto planiraju da traže strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju baterija ili električnih automobila.

XS
SM
MD
LG