Dostupni linkovi

Rezolucija umesto razgovora o političkoj autonomiji za Srbe?


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Rezolucija o okončanju nadgledane nezavisnosti, koja predviđa ispunjavanje svih preostalih obaveza iz Ahtisarijevog plana ove godine, za kosovske analitičare znači usvajanje paketa problematičnih zakona kojima su se do sada suprostavljali jedan deo opozicije i civilnog društva. U pitanju su zakoni o istorijskom centru Prizrena i o Velikoj Hoči.

Analitičar Halil Matoshi smatra da Kosovo ovom rezolucijom šalje poruka međunarodnoj zajednici da će se prevazići i ovi izazovi iz Ahtisarijevog plana, na osnovu kojeg je Kosovo proglasilo nezavisnost.

“Vlada Kosova se žuri da ispuni sve svoje preostale obaveze iz Ahtisarijevog plana, kao što su zakoni o kojima se ne može pregovarati. U vezi sa tim, vidi se da Vlada žuri za zakonom o istorijskom centru Prizrena i zakonom o Velikoj Hoči, kao i sa ostalim zakonima iz Ahtisarijevog plana koji još uvek nisu usvojeni u Skupštini”, kazao je Matoshi.

Alban Bokshi, direktor Kluba za vanjsku politiku, navodi da je čudno i zabrinjavajuće kako su se stvari ubrzale radi usvajanja ove rezolucije. Bokshi ističe da se i Skupština na jedan način složila da, kako je rekao, prokrijumčari nekoliko zakona bez čitanja, kao što se to desilo sa zakonima iz Ahtisarijevog paketa nakon proglašenja nezavisnosti.

“Rezolucija je bila unapred pripremljena. Način na koji je donesena u Skupštini bio je veoma nejasan i netransparentan ali i ubrzan, što je zabrinjavajuće. Sada, postoji rizik da će neki zakoni i amandmani proći bez saznanja o čemu se zapravo, radi kao što se to i ranije desilo. Sada se može prokrijumčariti nekoliko zakona kojima se protive građani kao što su zakoni o Prizrenu i Velikoj Hoči”, kaže Bokshi.

Sever će biti teško pitanje

Tokom proteklog vikenda civilno društvo je organizovalo proteste u Prizrenu zbog pomenutog zakona, kojim se, kako su rekli, daju posebne privilegije Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

UNMIK u Mitrovici
UNMIK u Mitrovici
Okončanje međunarodne nadgledane nezavisnosti je povezano i sa napretkom na severu Kosova, a sve se to treba desiti do kraja godine.

Bokshi smatra da je nemoguće sve sprovesti i na severu, te ističe da će se o ovoj temi ipak razgovarati tokom dijaloga Kosova i Srbije.

“Ne mislim da će se pitanje severa brzo rešiti, kao što to predviđa Rezolucija. Sever će biti tema diskusije između Kosova i Srbije i postepeno se vrše pripreme da se ova tema nađe na stolu. Nije lako da se ovo pitanje reši i biće veoma problematično. I smatram da će biti potrebno nešto više od ove rezolucije i zakona koji će proći”, kaže Bokshi.

Sa druge strane, Matoshi smatra da Kosovo ovom rezolucijom pokušava da izbegne razgovore o severu.

“Objektivno gledano, Vlada Kosova ovom rezolucijom želi da izbegne razgovore o političkoj autonomiji za Srbe na severu, jer ukoliko se okonča nadgledanje, kosovski Srbi će se uveriti da im Ahtisarijev plan nudi garancije za slobodan i bezbedan život na Kosovu”, kaže Matoshi.

Rezolucija inače nalaže Vladi i međunarodnim institucijama na Kosovu da privedu kraju sprovođenje Ahtisarijevog plana i nastave rad na ustavnim promenama o prenosu obaveza sa Međunarodne civilne kancelarije na kosovske institucije.

U Rezoluciji se takođe ističe da Vlada Kosova, članovi Međunarodne upravljačke grupe i Međunarodni civilni predstavnik pripreme i usvoje zakone koji će omogućiti potpuno sprovođenje Ahtisarijevog plana, kao i da se Skupštini predlože svi potrebni ustavni amandmani i dodatni zakoni u roku od četiri nedelje od usvajanja rezolucije.
XS
SM
MD
LG