Dostupni linkovi

Rezolucijom do okončanja nadgledane nezavisnosti


Zgrada Skupštine Kosova
Zgrada Skupštine Kosova
Skupština Kosova je na vanrednoj sednici usvojila rezoluciju o okončanju nadgledane nezavisnosti.

Rezoluciju je predložila Demokratska partija Kosova Hashima Thacija, a podržale su je sve političke stranke osim pokreta Samoopredeljenje.

Ovom rezolucijom, Kosovo će se fokusirati na ispunjavanje svih preostalih obaveza iz Ahtisarijevog plana, kako bi se nadgledanje okončalo krajem ove godine.

Za rezoluciju u Skupštini Kosova je glasalo 86 poslanika, 13 ih je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Rezolucija nalaže vladi i međunarodnim mehanizmima da privedu kraju sprovođenje Ahtisarijevog plana kao i dalji rad na ustavnim promenama o prenosu obaveza sa Međunarodne civilne kancelarije na kosovske institucije.

U rezoluciji se takođe ističe da Vlada Kosova, članovi Međunarodne upravljačke grupe i Međunarodni civilni predstavnik pripreme i usvoje zakone koji će omogućiti potpuno sprovođenje Ahtisarijevog plana, kao i da se Skupštini predlože svi potrebni ustavni amandmani i dodatni zakoni u roku od četiri nedelje od usvajanja rezolucije.

Thaçi: Privrženost evropskom Kosovu

Premijer Kosova, Hashim Thaçi izjavio je da ovom odlukom Skupština usvaja okončanje faze nadgledane nezavisnost i početak potpune nezavisnosti Kosova.
Hashim Thaci
Hashim Thaci

“Ovo predstavlja našu privrženost novom Kosovu, evropskom Kosovu. Svi mi danas počinjemo sa novom fazom. Obećavam vam da će Vlada Kosova ispuniti sve obaveze iz ove rezolucije, kako bi se ovaj proces uspešno okončao”, poručio je Thaçi

Osim partija koje su na vlasti, rezoluciju su podržale i dve opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

Rezoluciju nije podržao pokret Samoopredeljenje, koji se protivi tome da Skupština Kosova usvoji obaveze iz Ahtisarijevog plana, a bez konrektnog određivanja tih obaveza.

Visar Ymeri iz redova ovog pokreta kazao je u Skupštini da je uslovljavanje okončanja nadgledane nezavisnosti povezano sa severom Kosova, a to, kako ocenjuje, može proizvesti specijalan status za taj deo zemlje.

“Konsenzus se ne traži kako bi se ozvaničilo nešto što već postoji, znači za okončanje nadgledane nezavisnosti, već kako bi se postiglo nešto što do sada nije postojalo, a to je jedan poseban status za severni deo Kosova i prihvatanje dosadašnjih sporazuma vlada Kosova i Srbije”, kazao je Ymeri.

Sa druge strane, Piter Feith, međunarodni civilni predstavnik pozdravio je spremnost Vlade Kosova i svih parlamentarnih stranaka da počnu razmatranje izmena ustava i relevantnog zakonodavstva neophodnih za okončanje nadgledane nezavisnosti. Feith je u saopštenju za medije izrazio spremnost da pomogne Vladi u njenom radu na obezbeđivanju primene Ahtisarijevog plana.

Proces okončanja nadgledane nezavisnosti u utorak je podržala i predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

Da podsetimo, na poslednjem sastanku Međunarodne upravljačke grupe 25 zemalja članica ove grupe je izrazilo političku volju da se nadgledanje nezavisnosti okonča krajem ove godine, ukoliko bude načinjen dovoljan napredak.
XS
SM
MD
LG