Dostupni linkovi

Evropski narodnjaci koče debatu o izborima u Srbiji u parlamentu EU


Evropski parlament, 13. decembar 2023.
Evropski parlament, 13. decembar 2023.

Evropska narodna partija (EPP) stoji na putu zahtevima drugih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu (EP) da se pod krovom te institucije održi vanredna rasprava o izborima u Srbiji održanim 17. decembra.

Klement Grošelj, evropski zastupnik iz grupe liberala, potvrdio je za RSE da je upravo osporavanje EPP-a razlog zašto neće biti hitne rasprave o Srbiji u Evropskom parlamentu.

Prema Grošelju, EPP svoje negodovanje obrazlaže čekanjem konačnog izveštaja ODIHR-a (OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava), koji je predviđen za kraj februara.

"Nema potrebe da se čeka konačni izveštaj od ODHIR-a pošto je EP imao sopstvenu posmatračku misiju na terenu. To je samo čin utaje EPP. To je, nažalost, i znak kako se EPP politički razvija i na kojim vrednostima i principima se zasniva budućnost EPP-a za Zapadni Balkan, ali i EU", naveo je Klement Grošelj.

Grošelj je bio na čelu posmatračke misije Evropskog parlamenta za vanredne parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji koji su održani 17. decembra 2023. godine.

Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne prihvata rezultate i traži ponavljanje izbora, navodeći da je Srpska napredna stranka (SNS) do pobede došla izbornom krađom.

Ta stranka i državni vrh ove navode demantuju.

Od održavanja izbora, deo opozicije je svake večeri organizovao proteste sa zahtevom da se rezultati ponište, a poslednji je bio 30. decembra.

ODIHR je saopštio je da su izbore obeležili i zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti.

Socijaldemokrate će usmeno trižiti vanrednu debatu

Međutim, poput evropski liberala, blokadu EPP-a za raspravu o Srbiji, potvrdio je i evropski zastupnik Tonino Picula iz redova socijaldemokrata, druge po veličini grupacije u EP.

On je najavio da će tražiti vanrednu raspravu oko ovog pitanja tokom plenarne sednice EP koja će se održati između 15. i 18. januara u Strazburu.

"EPP je bila protiv hitne rasprave o izborima u Srbiji. Razlog, prema njima, jeste što ODIHR još nije objavio svoj izveštaj. Ja ću na početku plenarne sednice, kod utvrđivanja dnevnog reda, tražiti da se ta rasprava ipak uvrsti na agendu", potvrdio je evropski zastupnik Picula.

U procedurama Evropskog parlamenta, moguće je i usmenim predlogom uvrstiti određenu vanrednu tačku za raspravu tokom plenarne sednice.

Narodnjaci opovrgavaju da sprečavaju raspravu

EPP je najbrojnija politička grupacija u Evropskom parlamentu (EP).

Srpska Napredna Stranka (SNS) je pridružena članica ove partije.

Evropski zastupnik te izvestilac za Srbiju u EP, Vladimir Bilčik takođe dolazi iz redova evropskih narodnjaka.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik (levo) na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Beograd, 27. januar 2023.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik (levo) na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Beograd, 27. januar 2023.

On negira da EPP blokira raspravu. Tvrdi da nijedna politička grupacija u Evropskom parlamentu ne može ništa da blokira jer EP donosi kolektivne odluke na osnovu većine političkih grupa. Priznaje međutim da čekaju konačni izveštaj o izborima.

"Moramo razgovarati o tome šta se dešavalo u Srbiji na izborima. U isto vreme, ova diskusija mora biti što je moguće više činjenična i smatram da će konačni izveštaj OEBS/ODIHR biti objavljen u narednim nedeljama kao dobra osnova za takvu debatu", naveo je u odgovoru za RSE Vladimir Bilčik.

XS
SM
MD
LG