Dostupni linkovi

Afera 'Respiratori': Hodžić kontaktirao Novalića oko nabavke respiratora


Suđenje u predmetu "Novalić i drugi", oko kupovine spornih respiratora u federaciji BiH tokom pandemije korona virusa
Suđenje u predmetu "Novalić i drugi", oko kupovine spornih respiratora u federaciji BiH tokom pandemije korona virusa

Tužilaštvo BiH je u utorak 27. aprila, tokom nastavka iznošenja dokaza na suđenju premijeru Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori", pokušalo utvrditi kako je počela komunikacija između premijera Federacije i optuženog Fikreta Hodžića, vlasnika preduzeća “Srebrena malina”.

Prema dokazima Tužilaštva BiH njihovu komunikaciju počeo je Fikret Hodžić porukom: “Premijeru, rekao mi je Asim da vam se javim u vezi respiratora”. Tokom saslušanja nije navođeno prezime osobe na koju se Hodžić pozvao.

Hodžić se SMS-porukom u vezi respiratora javio premijeru Novaliću 29. aprila, navodeći da je to uradio na preporuku izvjesnog Asima, nakon čega mu prvooptuženi šalje svoju mail adresu, javila je agencija Fena.

Tužitelj je taj momenat označio kao početak pregovaranja o nabavci respiratora, u koju je nešto kasnije uključena i sekretrarica Džaka.

Zatim je, kako tvrdi Tužilaštvo, premijer Novalić pozvao vlasnika “Srebrene maline”.

Hodžić je, kako su naveli tokom pretresa, potom poslao ponudu za nabavku medicinske opreme u premijerov kabinet, nakon čega je ponuda poslana Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH kako bi se pokrenula procedura nabavke medicinske opreme.

Izvođenje materijalnih dokaza Tužilaštva propraćeno je nizom prigovora odbrane, od tvrdnji da tužitelj nepotrebno komentiriše i zaključuje, do prigovora na relevantnost dokaza.

Krivični postupak u predmetu “Fadil Novalić i drugi” vodi se pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe u borbi protiv korona virusa na području Federacije BiH.

Optuženi u predmetu su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević, kao i suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije korona virusa nabavio sporne respiratore.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Tužitelj Mirza Hukeljić je u utorak 27. aprila, pokazao i komunikaciju ostvarenu putem telefona, odnosno Viber i SMS prepiskom, te Whatsappa i e–maila između optuženog Fikreta Hodžića sa i osobe inicijala K. M. iz firme "Exotrade” iz Rijeke, a koja je posredovala u nabavci respiratora u tom periodu, javila je agencija Fena.

Prikazane su poruke koje su njih dvojica razmjenjivali o respiratorima, ponude i tehničke specifikacije za više različitih respiratora koje je Hodžić proslijeđivao putem sekretarice ureda federalnog premijera Bahre Džake , koja je već saslušana u svojstvu svjedoka.

Hodžić je osobu iz firme "Exotrade” izvjestio kako će sigurno sklopiti posao u iznosu od pet miliona eura, što je iznos koji je Federacija BiH platitila respiratore.

Tužilaštvo je istaklo kako je Hodžić i prije zaključenja ugovora znao iznos novca.

Od kada je 24. februara počelo suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” svjedočili su Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, direktor entitetskog Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, anesteziologinja Aida Čorbeg, specijalista u bolnici u Travniku, u centralnoj BiH, i Šejla Cilović-Lagarija, stručna suradnica u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica, tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.

Nastavak suđenja u aferi “Respiratori” biće održan 19. maja.

Put respiratora iz Kine preko malinara do Tužiteljstva BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

XS
SM
MD
LG