Dostupni linkovi

Suđenje u aferi 'Respiratori' nastavljeno iznošenjem dokaza


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić po dolasku na suđenje 7. april sa advokaticom Vasvijom Vidović
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić po dolasku na suđenje 7. april sa advokaticom Vasvijom Vidović

Tužilaštvo Bosne i Herecegovine je u ponedjeljak 26. aprila iznosilo dokaze iz optužnice u nastavku suđenja premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Krivični postupak u predmet „Fadil Novalić i drugi“, vodi se pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe u borbi protiv korona virusa na području Federacije BiH, jednom od dva bosanskohercegovačka entiteta.

Optuženi u predmetu su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević, kao i suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije korona virusa nabavio sporne respiratore.

Tužilac u ovom predmetu Džermin Pašić predočio je sadržaj komunikacije optuženih i drugih aktera (telefonske, Viber i e-mail), te odluke i zaključke Vlade i Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), kao i brojne dokumente iz perioda nakon proglašenja nesreće u FBiH 16. marta 2020. godine usljed pandemije korona virusa.

Put respiratora iz Kine preko malinara do Tužiteljstva BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Tokom iznošenja dokaza Tužilaštvo je istaklo kako ne postoje razlozi za izuzimanjem uobičajene procedure javne nabavke što je urađeno prilikom kupovine kineskih respiratora.

Prezentovano je i saopštenje Agencije za javne nabavke u kojem se navodi da se pri nabavci medicinske opreme mogu koristiti pregovarački postupak ili, u slučaju krajnje hitnosti, postupak po članu 10 koji predviđa izuzetke od primjene Zakona o javnim nabavkama.

Tužilaštvo BiH je prezentovalo komunikaciju optuženih i drugih u vezi s nastojanjima da se nabavi zaštitna medicinska oprema preko firme 'Srebrena malina'.

Prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, Hodžić je imao povlašten položaj prilikom nabavke jer je imao dostavljen plan potreba koji je ranije napravio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

U viber prepisci grupe, čiji su članovi premijer Fadil Novalić, generalna sekretarka Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić i Hasan Ganibegović iz kabineta premijera navedeno je kako je potrebno smijeniti aktuelni Federalni krizni štab civilne zaštite, što je i učinjeno dan poslije odlukom Vlade Federacije BiH.

U dokaze je uložena Uredba Vlade o izmjenama Štaba, kojom je smanjen broj članova.

Odbrana je uložila niz prigovora, od konstatacije da tužitelj nepotrebno komentariše i zaključuje i da ima elemente završne riječi, do tvrdnji da se radi o nerelevantnim dokazima ili dokazima koji su pribavljeni na nezakonit način.

Za šta se terete optuženi u aferi 'Respiratori'

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Prethodno ročište je održano 21. aprila, a tada su svjedočili Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, i direktor entitetskog Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

Od kada je 24. februara počelo suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” svjedočili su anesteziologinja Aida Čorbeg, specijalista u bolnici u Travniku, u centralnoj BiH, i Šejla Cilović-Lagarija, stručna suradnica u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica, tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.

Tužilaštvo nastavlja ulaganje materijalnih dokaza u utorak 27. aprila.

XS
SM
MD
LG