Dostupni linkovi

Suđenje za 'Respiratore': Anesteziologinja o razgovoru s Novalićevom sekretaricom


Premijer FBiH Fadil Novalić s braniteljicama ispred Suda BiH

Na ročištu u predmetu "Novalić i drugi", koji se na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH), vodi protiv četvero optuženih u vezi s nabavom stotinu kineskih respiratora, u petak, 16. aprila, svjedočile su anesteziologinja Aida Čorbeg, specijalista u bolnici u Travniku, u centralnoj BiH, i Šejla Cilović-Lagarija, stručna suradnica u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Svjedokinje je pozvalo Tužiteljstvo BiH.

Optuženi u predmetu u vezi s nabavom respiratora su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević, kao i suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije korona virusa nabavio sporne respiratore.

Anesteziologinja Čorbeg na ročištu je govorila o okolnostima u kojima je sekretarica premijera FBiH Fadila Novalića Bahra Džaka, 1. aprila prošle godine javila kako bi od nje tražila stručni savjet u vezi s nabavkom respiratora.

Čorbeg je na pitanje tužitelja o vrstama respiratora o kojima je s Džakom pričala, kazala da su pominjale respiratore za koje je Čorbeg kazala da "nabava treba ići u tom smjeru", te da su se pominjali i transportni, za koje je kazala da ih ne bi trebalo nabavljati.

U tom kontekstu je kazala kako je pohvalila aparat marke "Borej - 3.000", te da je dala pozitivno mišljenje za još jedan aparat, kao i da se negativno izjasnila u vezi s dva transportna respiratora čije su joj ponude predočene.

Istovremeno, svjedokinja je kazala i da joj u to vrijeme ništa nije bilo poznato u vezi s respiratorima ACM812A, koji su obuhvaćeni optužnicom, te da je o njima saznala iz medija, oko mjesec dana nakon spomenutih dešavanja.

U unakrsnom ispitivanju, odgovarajući na upit Novalićeve advokatice Vasvije Vidović, svjedokinja Čorbeg je navela da je u spomenutoj komunikaciji sugerirala, odnosno predočila nazive firmi koje se bave uvozom i servisiranjem medicinske opreme.

Na dodatni upit u vezi sa saznanjima o kretanju na svjetskom tržištu u to vrijeme, svjedokinja je odgovorila odrično, rekavši da o tome nije znala iz prve ruke, ali da je iz medija čula da je "trka za respiratorima".

Dodala je i da nije znala da je u to vrijeme bila na snazi zabrana izvoza iz EU i SAD-a.

Anesteziologinja je navela i da joj je sekretarica Džaka kazala da će "upoznati premijera s njenim odgovorima".

Čorbeg je kazala i da joj je Džaka, inače komšinica, u jednoj od poruka napisala da "ne zna zašto se premijer ovim bavi, sve je prebacio na kabinet, gdje su štabovi i radna tijela".

Druga svjedokoinja na ročištu Šeila Cilović-Lagarija, stručna suradnica u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, opisala je na koji način je sačinjena analiza stanja medicinske opreme i potreba za medicinske ustanove na području FBiH, u martu 2020. godine.

Pojasnila je kako je to inicirao direktor Zavoda Davor Pehar, te da je na tom planu bio angažiran tim koji je prikupio podatke s terena posredstvom kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Svjedokinja je podsjetila da je analiza prikupljenih podataka trajala oko pet dana te da je plan u kojem su iskazane potrebe dostavljen direktoru Peharu, koji je to proslijedio na usvajanje Kriznom štabu FBiH.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Suđenje u ovom predmetu je u fazi dokaznog postupka, a pored danas saslušanih svjedoka, do sada su svjedočili - Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica, tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. april kada bi trebali biti saslušani direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar i članica Kriznog štaba FBiH Marina Bera.

XS
SM
MD
LG