Dostupni linkovi

Reis IZ u BiH: Ukoliko je Orbanova izjava tačna, imamo razloga za brigu


Orban da objasni šta je mislio: Husein Kavazović
Orban da objasni šta je mislio: Husein Kavazović

Izjava predsjednika Mađarske da je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana” sugeriše “neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani”, očijenio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Mađarski premijer Viktor Orban je održao konferenciju za novinare 21. decembra u kojoj je, između ostalog, kako to na društvenim mrežama prenosi predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, izjavio kako je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”.

“Bude li se pokazalo da je ova izjava premijera Orbana tačna, onda svi u Evropi, a ne samo muslimani Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu”, navodi se u saopštenju iz Kavazovićevog kabineta objavljenom 22. decembra.

Dodaje se kako od premijera Orbana očekuje da objasni šta je tačno mislio sa izjavom "koja je unijela nemir među pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i širom Evrope i svijeta”.

Kavazović podsjeća da negatori genocida u BiH i okruženju i oni koji ih podržavaju najčešće tvrde kako se organizovani i sistematski zločini nad Bošnjacima jesu dešavali, ali da nije bilo genocidne namjere.

"Istovremeno, iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na dijelu teritorije u Evropi problematično i kako ih se kao takve treba eliminirati. Ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo vidjeli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive, a što se sada pokušava realizirati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvođenje aparthejda u njen politički i društveni život”, ističe se u saopštenju.

Kavazović je izrazio nadu da ove izjave i politike “neće trajno narušiti prijateljske odnose sa Mađarima”.

Šta je još Orban rekao?

Orban je 21. decembra izjavio i da se mađarska vlada protivi uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, kako je to predložila Njemačka.

“Definitivno moramo spriječiti ove sankcije. Zapadni Balkan se mora integrirati i mora mu se pomoći. Balkan treba stabilizirati, a to nije moguće bez Srba. Balkan se ne može stabilizirati bez BiH. A BiH se ne može stabilizirati bez vraćanja prava koja Srbima pripadaju. To je naša logika”, rekao je Orban na konferenciji za novinare, kako ga citira novinska agencija Reuters.

Nova njemačka vlada pozvala je 13. decembra Evropsku uniju da uvede sankcije Dodiku, navodeći kako je Dodikov cilj povući Republiku Srpsku iz oružanih snaga, pravosuđa i poreznog sistema BiH. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da su “napori za odvajanjem neprihvatljivi”.

Najave odcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Narodna skupština RS je 10. decembra na posebnoj sjednici usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o “vraćanju nadležnosti” sa državnog nivoa na nivo Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH.

U Deklaraciji se precizira da su “svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni”.

Inače, premijer Mađarske Viktor Orban dolazi 25. januara iduće godine u službenu posjetu Sarajevu, na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zorana Tegeltije.

Potvrdila je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nataša Sjerić, savjetnica za odnose s javnošću predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Orban u 'prijateljskoj posjeti' Dodiku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Mađarski premijer boravio je 6. novembra u BiH. Tada je posjetio Banjaluku, gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće političke partije u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Dodik je u Budimpešti, mađarskoj prijestonici, boravio 23. i 24. septembra.

XS
SM
MD
LG