Dostupni linkovi

Glasnogovornik EU za RSE: Rušenje državnih institucija stavilo bi put BiH u EU na čekanje


Komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi (drugi slijeva) s članovima Predsjedništva BiH 24. novembra 2021.

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano odbacio je izjave pojedinih političara iz Bosne i Hercegovine kao i medijske natpise o navodnom dogovoru između komesara Evropske unije (EU) za proširenje Olivera Varhelyija i vlasti entiteta Republika Srpske o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

“Stav EU-a u pogledu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) održane 10. decembra 2021. jasno je izražen u izjavama povjerenika Varhelyija tokom posjeta BiH. Kako je ranije istaknuo komesar Varhelyi, rušenje državnih institucija odvela bi BiH dalje od usklađivanja s pravnom stečevinom EU i stavila bi put u EU na čekanje”, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU.

Na toj sjednici je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

Jasan stav Kvinte i EU

Stano je naglasio kako bi se to negativno odrazilo i na poslovanje i, što je najvažnije, na građane BiH.

“Ovaj stav je ponovno potvrđen u zajedničkom priopćenju Kvinte i EU-a objavljenom 10. decembra, gdje smo vrlo jasno naglasili da su zaključci NSRS korak eskalaciji i slijepa ulica”, naglasio je Stano.

Ponovio je kako je EU nedvojbeno opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, jasnu i vjerodostojnu evropsku perspektivu zemlje, kao i za olakšavanje dijaloga i rješavanje trenutne političke krize.

“Bilo kakve tvrdnje o suprotnom ne odgovaraju istini”, naglasio je Stano.

“Općenito, mogu samo konstatirati da je izvješćivanje ambasada/delegacija prema sjedištu o unutarnjim zbivanjima u zemlji domaćinu, sastancima ili posjetima prirodan i sastavni dio svakodnevnog diplomatskog posla i redovito se obavlja”, napomenuo je Stano.

Najave odcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija te najavili "prenos nadležnosti" u oblasti obrane, pravosuđa i policije.

Žestoke reakcije iz Sarajeva

Zastupnik i visoki dužnosnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Zlatan Begić pozvao je u utorak, 21. decembra institucije EU da poduzmu mjere u okviru svojih nadležnosti protiv Olivera Varhelyija i Johana Sattler zbog “zloupotreba koje narušavaju vladavinu prava, Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum”.

“Varhelyi očito učestvuje u neprijateljskim aktivnostima usmjerenim protiv naše zemlje i njenih građana, te zloupotrebljava funkciju koja mu je povjerena. Oliver Varhelyi i Johan Stattler su udvorničkim pristupom rušilačkoj politici Milorada Dodika, izgubili povjerenje građana BiH”, saopćio je Begić.

Šemsudin Mehmedović, državni zastupnik i visoki dužnosnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije pozvao je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici na prekid pregovora s EU.

“Da li nam EU sprema Kiparski model. Samo sa USA voditi pregovore. Ne pregovarati sa EU. EU nas je na isti način prodala 1992. i isporučila 'genocidašima' i UZP-u (udruženi zločinački pothvat, op.a.). (Predsjednik Hrvatske Zoran) Milanović je očito trbuhozborac EU koja je sa ovim samu sebe izbacila iz pregovora”, saopćio je Mehmedović koji tvrdi da je “EU preko svog komesara za proširenje, dogovarala državni udar u BiH”.

Mehmedović je naveo da Tužilaštvo BiH vodi istragu oko rušenja ustavno-pravnog poretka kroz Zaključke NSRS, “ali to nije dovoljno”.

“Javnost treba prisiliti Tužilaštvo BiH da pokrenu istragu protiv dužnosnika Brisela i EU, Oliver Varheleya (Varhelyi, op.a.), Jonatana Sattlera (Johan, op.a.) i ostalih uključenih u ovaj sraman čin protiv BiH. Ništa manje nisu odgovorni za državni udar od Dodika. Pozivam političke stranke u BiH da prekinu sve kontakte sa EU dok EC i Vijeće Evrope ne daju svoj stav o ovome”, naveo je Mehmedović.

Pozvao je političke stranke da “Varheleya (Varhelyi, op.a.) i Sattlera proglase nepoželjnim osobama i zatraže zatvaranje Kancelarije EU u BiH do okončanja istrage u Briselu ili smjene briselskih diplomata upetljanih u rušenje ustavno-pravnog poretka u BiH”.

“Nakon osporavanja NATO puta Bosne, sada je upitan i EU put naše zemlje, ako su spremni da nas dovedu u model Kipra, i eventualno prihvate u članstvo EU jedan dio BiH. Sada su pale sve maske i potpuno je jasno odakle Dodik i Čović, Zagreb i Beograd crpe svu političku snagu. Ovo nije igra ni Dragana ni Milorada, već EU”, smatra visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije i zastupnik u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović.

**Naslov teksta je korigovan.

Prvi naslov: “Glasnogovornik EU za RSE: Komesar Varhelji nije dogovarao s Dodikom sjednicu Skupštine RS” je korigovan. Peter Stano u izjavi za RSE nije pominjao Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.
XS
SM
MD
LG