Dostupni linkovi

Mađarski premijer Orban 25. januara dolazi u BiH


Premijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban dolazi 25. januara iduće godine u službenu posjetu Sarajevu, na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zorana Tegeltije.

Potvrdila je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nataša Sjerić, savjetnica za odnose s javnošću predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Mađarski premijer boravio je 6. novembra u BiH. Tada je posjetio Banjaluku, gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće političke partije u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Orban se u posjeti BiH u novembru zadržao oko dva sata. Delegacija je nakon slijetanja na aerodrom otišla na radni ručak u restoran u Laktašima, kod Banjaluke, na kojem je osim Dodika bio i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Kako je ranije navedeno, Orbanova posjeta bila je uzvratne prirode. Dodik je u Budimpešti, mađarskoj prijestonici, boravio 23. i 24. septembra.

Dodik je boravio na Demografskom samitu u Budimpešti krajem septembra ove godine, na kojem su lideri zemalja srednje Evrope potpisali zajedničku deklaraciju.

XS
SM
MD
LG