Dostupni linkovi

Događaji u regionu koji su obeležili godinu za nama


Sahrana patrijarha Pavla
Sahrana patrijarha Pavla
JANUAR:
Evropski parlament doneo je Rezoluciju o Srebrenici u kojoj poziva države članice EU i države Zapadnog Balkana da obilježe 11. juli kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

FEBRUAR:
Pod oznakom državna tajna, Vlada Srbije odlučila je da novcem svojih građana za milion dolara otkupi grehe Miladina Kovačevića, koji je je prošle godine u SAD-u pretukao kolegu studenta Briana Steinhowera.

MART:
Evropska unija je formalno je imenovala austrijskog diplomatu Valenitna Inzka na mesto evropskog predstavnika u Bosni i Hercegovini

APRIL:
Direkcija italijanskog tužilaštva za borbu protiv mafije zatražila je zatvaranje slučaja protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića koji je u Italiji bio osumnjičen za međunarodni šverc cigareta.

MAJ:
Branimir Glavaš, osuđen zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. godine, pobegao je na teritoriju Federacije BiH, kako bi izbegao dosuđenu zatvorsku kaznu.

JUN:
Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu počelo je da istražuje odgovornost medija za podstrekivanje ratnih zločina početkom devedesetih godina.

JUL:
Hrvatski premijer i predsednik vladajućeg HDZ-a Ivo Sanader najavio je odlazak sa funkcija u Vladi i stranci, bavili smo se njegovim političkim portretom.

AVGUST:
Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i njegov sin, službenik u ambasadi u Vašingtonu, Miljan Mugoša i vozač pretukli su zamjenika glavnog i odgovornog urednika lista "Vijesti".

SEPTEMBAR:
Na Palama se otvorila škola i to pod imenom “Srbija”

OKTOBAR:
Preveremeno puštanje na slobodu osuđenog ratnog zločinca, bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić, krajem oktobra i špekulacije oko njenog povratka i zvaničnog dočeka još jednom su podelili javnost u BiH i podsetili i na neke druge slučajeve.

U oktobru smo se bavili pojmom srednje klase. Dobar život ili propadanje tog sloja, bio je uvek lakmus papir stanja u samoj državi.

U Beogradu je u oktobru predstavljena knjiga autora Dragana Štavljanina, urednika Balkanskog servisa Radija Slobodna Evropa, “Hladni mir: Kavkaz i Kosovo”. Knjiga je u novembru promovisana i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Odlomke iz knjige možete pročitati na našoj web stranici.

NOVEMBAR:
Patrijarh srpski Pavle preminuo je u 95. godini života, a sahranjen je uz prisustvo stotina hiljada ljudi i visokih crkvenih i državnih zvaničnika.

DECEMBAR:
Pred Međunarodnim sudu pravde u Hagu održana je rasprava o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nakon skoro 20 godina građani Srbije, Crne Gore i Makedonije mogu da putuju u skoro sve države članice Evropske unije bez viza.

Posle 18 godina, Vojvodina je dobila novi, najviši pravni akt pokrajine.
XS
SM
MD
LG