Dostupni linkovi

Dodik sam odlučio o ustupanju aviona


Milorad Dodik dopratio je Plavšićevu do kuće
Milorad Dodik dopratio je Plavšićevu do kuće
Milorad Dodik rekao je u interjvuu za B92 da je dolazak Biljane Plavšić u Beograd organizovao iz čisto moralnih razloga.

Premijer Republike Srpske je objasnio da je imao potrebu da sačeka Biljanu Plavšić jer je cenio njenu odluku da ode u Haški tribunal da ne bi opterećivala institucionalni kapacitet Republike Srpske.

Prema Dodikovim rečima, Plavšićeva u Beograd doputovala avionom Vlade republike Srpske, a da je takvu odluku doneo on lično.

"Ona je otišla dobrovoljno i ja sam bio čovek koji je ispratio, smatrao sam da je moja ljudska obaveza da to isto učinim i kada se vraća. Nisam želeo da pošaljem bilo kakvu drugu poruku osim da imam jedan ljudski odnos prema Biljani, a kalkulacije drugih oko toga mogu danima da se prave", rekao je Dodik.

U emisiji Kažiprst B92 Dodik je govorio i o odluci predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da otkaže posetu Švedskoj planiranu za početak novembra.

"On verovatno i nema šta da radi u Švedskoj, pa zato sad traži razloge. Na kraju krajeva, Biljana nije dobila nikakvu milostinju, ona je odležala dve trećine kazne”, kaže Dodik i dodaje:

Milorad Dodik

“Pravila Haškog tribunala kažu da se zatvorenik može pustiti na slobodu i nakon odležene polovine kazne, ukoliko to predloži Apelaciono veće tribunala. Pošto je veće tako odlučilo, ne vidim zašto gospodin Komšić pravi bilo kakvu galamu za samu Švedsku. Švedska i nije donela odluka već je samo, u skladu sa pravilima, bila zemlja u kojoj je Biljana služila kaznu", rekao je Dodik.

Biljana Plavšić, bivša predsednica Republike Srpske, doputovala je u utorak iz Švedske u Beograd, nakon odsluženja dve trećine od dosuđenih 11 godina kazne zatvora zbog ratnog zločina nad nesrbima u BiH tokom 1992. godine.

Iako su ostali putnici iz Stokholma doputovali redovnom linijom Jata, Plavšićeva je na beogradski aerodrom sletela iznajmljenom avionu Vlade RS, gde je sačekao Milorad Dodik. Pošto je službenim vozilom dovezao, i za ruku uveo u stan u Katanićevoj ulici na Vračaru, novinarima je izjavio:

“Gospođa Biljana Plavšić je ovde u Beogradu slobodna po svim ovim i božjim zakonima. Sve što sam imao da kažem o njenoj kazni, rekao sam u prošlosti. Mislim da je to bila nepravda i u tom pogledu to više apsolutno nije ni važno, pogotovo ne za nju koja treba da to što pre zaboravi, kao i mi, njeni prijatelji.”

Nagrada za 'dobro vladanje''

NAGRADA ZA 'DOBRO VLADANJE'

Odlukom predsjednika Haškog tribunala Patricka Robinsona 15. septembra, Biljani Plavšić, koja sada ima 79 godina, odobreno je prijevremeno puštanje na slobodu jer je odslužila dvije trećine kazne od 11 godina, na koju je osuđena zbog zločina nad nesrbima tokom rata u BiH.

Kao olakšavajuća okolnost uračunato je i dobro vladanje, priznanje krivice, sarađivanje sa Tribunalom, te slabo zdravstveno stanje.

U obrazloženju odluke o prijevremenom puštanju na slobodu, predsjednik Tribunala je naznačio da je Plavšićeva, kako se navodi, „pružila dokaze značajne rehabilitacije tokom boravka u zatvoru, a uzeto je u obzir i to što je priznanjem krivice za progon muslimana i Hrvata u BiH još 2002. godine "prihvatila odgovornost u ranoj fazi postupka“.

Plavšićeva je, takođe, izrazila kajanje zbog žrtava, uz nadu da će to pružiti utjehu njihovim porodicama, piše u odluci.

Udruženja žrtava i nevladine organizacije u BiH smatraju ovu odluku skandaloznom, uz ocjene da Haški sud nije ispunio svoju namjenu da žrtvama osigura pravdu.

XS
SM
MD
LG