Dostupni linkovi

Kijev do marta dobija polovinu obećanih granata, kazao Borrell


Josep Borrell, Brisel, 22. januara 2024.
Josep Borrell, Brisel, 22. januara 2024.

Evropska unija neće ostvariti cilj da pošalje milion artiljerijskih granata Ukrajini do marta, ali će nešto više od polovine tog broja biti isporučeno do roka, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell.

On je nakon sastanka ministara odbrane članica EU u Briselu rekao da će oko 52 posto obećanih granata biti isporučeno do marta, a da će prvobitni cilj biti postignut do kraja godine, prenosi Reuters.

Cilj je postavljen kao odgovor na potrebu Ukrajine za artiljerijskim granatama kalibra 155 milimetara, koje su postale ključni element u njenoj borbi protiv ruskih snaga.

"Postojala je neka početna inercija, ali kada se stvari pokrenu, one mogu da se ubrzaju", rekao je Borrell, objašnjavajući zašto EU neće ispuniti svoj rok.

Prema njegovim riječima, kapacitet proizvodnje artiljerijskih granata u Evropi je porastao za 40 posto od početka rata i očekuje se da će dostići 1,4 miliona godišnje do kraja 2024. godine.

"Evropska odbrambena agencija potpisala je 60 okvirnih ugovora za zajedničku nabavku municije kalibra 155 milimetara", rekao je Borrell novinarima.

Ranije ovog mjeseca, predstavnici 23 zemlje okupili su se u Parizu kako bi pokrenuli tzv. artiljerijsku koaliciju za Ukrajinu, inicijativu koju predvode Sjedinjene Države i Francuska pod okriljem takozvane Ramstein kontakt grupe, koja se sastoji od više od 50 saveznika Ukrajine.

Tom prilikom, Pariz je obećao još šest Cezara, vodeće haubice francuske artiljerije koja može da gađa ciljeve na udaljenosti većoj od 40 kilometara, rekavši da će biti isporučeni u narednim sedmicama.

Politico je u utorak, pozivajući se na više izvora, naveo da bi Ukrajina ove sedmice mogla dobiti novu američku preciznu bombu dugog dometa.

Potpuno novo oružje, koje je napravio Boeing, može preći oko 145 kilometara i nositi bombu od 113 kilograma, objavila je novinska agencija.

Bidenova administracija je prošle godine odobrila transfer oružja u Ukrajinu, ali je prvo moralo biti testirano u Sjedinjenim Državama.

Istovremeno, ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 14 od 20 dronova koje je ruska vojska lansirala na ciljeve unutar Ukrajine, saopštio je Kijev.

Dronovi su oboreni u regionima Mikolajeva, Zaporižja, Dnjipropetrovska, Kirovograda i Harkiva, navela je ukrajinska vojska.

Najmanje četiri osobe, tri muškarca i jedna žena, su ranjene, a u napadu dronom je oštećena infrastruktura u istočnom regionu Harkiva, rekao je guverner regije Oleh Siniehubov.

U utorak su najmanje tri osobe poginule u Ukrajini u ruskim udarima dronova i raketa.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG