Dostupni linkovi

Spekulacije o smjeni vrhovnog komandanta potresaju Kijev


Kijev - Vrhovni vojni komandant Valeriј Zalužnji tokom konferencije za medije, 26. decembar 2023.
Kijev - Vrhovni vojni komandant Valeriј Zalužnji tokom konferencije za medije, 26. decembar 2023.

U jeku ukrajinske borbe protiv žestoke ruske ofanzive, političke i vojne krugove u Kijevu potresaju spekulacije da će predsjednik Volodimir Zelenski da smijeni vrhovnog vojnog komandanta Valeriјa Zalužnjog.

Navodi o sudbini najvišeg vojnog komandanta okupiraju pažnju ukrajinske javnosti koja čeka i na odgovor da li će im zapadni saveznici odobriti više od 100 milijardi dolara prijeko potrebne pomoći, pišu svjetski mediji.

Kako je sve počelo?

U novembru 2023., petom mjesecu ukrajinske kontra-ofanzive, The Economist je objavio intervju naslovljen riječima "General Zalužni priznaje da je rat ušao u pat poziciju".

Zalužnji je, upoređujući situaciju na frontu sa Prvim svjetskim ratom kazao da su, baš kao i u tom sukobu iz prošlog vijeka "došli do nivoa tehnologije koja nas stavlja u pat poziciju". On je tada ocijenio da će biti potreban veliki tehnološki skok da se izađe iz mrtve tačke kao i da "najvjerovatnije neće biti dubokog proboja".

Svega nekoliko dana nakon tog intervjua, Zelenski je za NBC News rekao da nije saglasan da je rat došao do pat pozicije.

"Situacija danas jeste teška. Ne mislim da smo u pat poziciji. Učinili smo puno, bili smo u teškoj situaciji i Rusi su mislili da će nas matirati ali to se nije desilo", rekao je Zelenski.

Ko je Zalužnji?

General Zalužnji komanduje ukrajinskim oružanim snagama od jula 2021. godine, a prema pisanjima BBC-a, na njegovom imenovanju insistirao i sam Zelenski.

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga postao je nacionalni heroj, uprkos tome što se retko pojavljuje u javnosti i što još ređe pristaje da daje intervjue.

Odbrana Kijeva i sjeveroistočne Ukrajine na početku rata učinila je generala Zalužnjog kultnom figurom u zemlji. Ankete su stalno pokazivale da je popularniji od predsjednika, kako piše Economist, ukazujući da je to stvorilo napetost između dvojice lidera, čiji su odnosi u početku bili dobri.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (u sredini), komandant ukrajinskih oružanih snaga Valeri Zalužnji (desno) i Oleksij Danilov, sekretar Nacionalnog savjeta za sigurnost, juli 2023.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (u sredini), komandant ukrajinskih oružanih snaga Valeri Zalužnji (desno) i Oleksij Danilov, sekretar Nacionalnog savjeta za sigurnost, juli 2023.

Šta će biti sa Zalužnjim?

Ukrajinski opozicioni poslanik Oleksij Gončarenko rekao je za The Guardian da bi Zelenski mogao da smijeni Zalužnja. Prema njegovoj ocjeni, najvjerovatnija zamjena bio bi Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, odgovoran za tajne operacije protiv Moskve.

Budanov je inače prethodno pominjan i kao potencijalna zamjena za Oleksija Reznikova na mjestu ministra odbrane, u još jednoj sagi o otpuštanju koja je započela sličnim nagađanjima.

Neimenovani bivši visoki ukrajinski zvaničnik je, kako prenosi New York Times, rekao je da je vlada Zelenskog planirala da smijeni generala, ali da je odustala u ponedjeljak (29. januara) uveče, kada je vijest procurila.

"Sada su usporili proces", rekao je zvaničnik.

Bez obzira na ishod, mnogi su analitičari saglasni da ovakve glasine štete Ukrajini, koja se ionako bori da privuče što veći broj ljudi u vojnu službu, a koriste Rusiji.

Direktorica ukrajinskog foruma pri Chatham House-u Orjsia Lutsevjč je za Newsweek rekla da je cijela priča o dijeljenju informacija o Zalužnijevoj navodnoj smjeni na anonimnim Telegram kanalima, povezanim s kancelarijom predsjednika, "duboko uznemirujuća".

Ocijenila je da je moguće da u užem krugu Zelenskog postoji tabor koji želi da ukloni Zalužnjog dodajući da, s obzirom na pokušaje Rusije da destabilizuje ukrajinsko jedinstvo iznutra "ova vrsta napada na Zalužnjog ide na ruku neprijatelju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG