Dostupni linkovi

Zelenski u posjeti vojnicima na prvoj liniji


Ukrajinski presjednik Volodimir Zelenski tokom posjete vojnicima u regiji Zaporožje, 4. februar 2023.
Ukrajinski presjednik Volodimir Zelenski tokom posjete vojnicima u regiji Zaporožje, 4. februar 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je selo na prvoj liniji odbrane pozdravljajući "ratnike" koji se tamo bore usred izveštaja da se sprema da otpusti vojnog komandanta.

"Imam veliku čast da budem danas ovdje, da vas nagradim, jer nosite tešku i odlučujuću misiju na svojim plećima, da odbijete neprijatelja i pobijedite u ovom ratu", rekao je Zelenski vojnicima 4. februara nakon posjete Robotinu, selu u regiji Zaporožja. Ovo selo je jedan od rijetkih uspjeha ukrajinskih snaga tokom prošlogodišnje kontraofanzive.

Predsjednički ured objavio je snimak na kojem Zelenski dijeli medalje trupama 65. odvojene mehanizovane brigade, koja je predvodila napredovanje na Robotine.

Dok je bio tamo, Zelenski je imenovao Ivana Federova, gradonačelnika sada okupiranog Melitopolja, za šefa ukrajinske regije Zaporožje.

Fedorov je bio otet u martu 2022. kada je odbio da sarađuje sa ruskim trupama, što je izazvalo lokalne proteste i pozive Zelenskog da ga se oslobodi. Pušten je pet dana kasnije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zelenski se suočava sa rastućom političkom nestabilnošću usred izvještaja da se sprema otpustiti glavnog vojnog komandanta zemlje, generala Valerija Zalužnija.

Ankete pokazuju da je Zalužnij podjednako popularan, ako ne i više, od Zelenskog, a neki stručnjaci strahuju da bi, ako bi Zelenski zbacio Zalužnija, to demoralisalo neke od ukrajinskih trupa i ugrozilo nacionalno jedinstvo.

Nema zvaničnih informacija iz kancelarije ukrajinskog predsjednika.

U međuvremenu, glasnogovornik ruskog Ministarstva za vanredne situacije rekao je da je završena operacija potrage i spašavanja na mjestu smrtonosnog napada na zgradu u gradu Lisičansku kojeg je okupirala Rusija. U napadu je poginulo 28 osoba.

Rusija je preuzela kontrolu nad Lisičanskom u julu 2022. godine nakon višemjesečnih borbi.

Skoro dvije godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, bojno polje duž linije fronta od skoro 1.200 kilometara je uglavnom zamrznuto. Nakon neuspješne kontraofanzive prošle jeseni, ukrajinske trupe su se okrenule obnovi svojih snaga i jačanju odbrane.

Rusija je nastavila da napreduje u nekoliko, lokalizovanih ofanziva i to u blizini Kupjanska na sjeveru i oko industrijskog grada Avdijevke, na jugu.

Izvor: Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa, Reuters, AP
XS
SM
MD
LG