Dostupni linkovi

Ocena analitičara: Uprkos incidentu oko Kosova, Vučić i Rama probili led


Rama u Beogradu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

RSE video: Milan Nešić

U istorijskoj poseti Beogradu, prvoj nakon gotovo 70 godina, premijer Albanije Edi Rama, posle razgovora sa premijerom Srbije, rekao je na zajedničkoj pres konferenciji da je Kosovo nezavisna država i da je to neumitna realnost koja se ne može menjati, zbog čega ga je njegov domaćin, premijer Srbije Aleksandar Vučić, optužio za provokaciju. Premijer Srbije trebalo je mirno da iznese svoj stav bez etiketiranja stavova svog gosta, ocenjuje za RSE Dušan Janjić, čelnik Foruma za etničke odnose.

Nakon što je albanski premijer Edi Rama izneo stav o tome da je nezavisnost Kosova gotova stvar i da što pre to priznamo “to ćemo pre moći da napredujemo”, premijer Srbije Aleksandar Vučić, vidno iznerviran, oštro je odgovorio da je iznenadjen govorom albanskog premijera koji je nazvao provokacijom.

“Nisam očekivao provokaciju od gospodina Rame i nisam očekivao da će da govori o Kosovu i Methodiji jer ne znam kakve on ima veze sa Kosovom i Metohijom...Kosovo i Metohija je deo Srbije i nikakve veze sa Albanijom nije imalo i neće imati...Moja obaveza je da kažem da Srbiju neće niko da ponižava”, rekao je Vučić.

Vučić je, međutim, poručio da će uprkos svemu nastaviti razgovore s albanskim premijerom i učiniti sve da unapredi odnose dve zemlje.

"Učinićemo sve da potpišemo važne sporazume sa Albanijom, daćemo sve od sebe da gledamo u budućnost, a ne u prošlost, da radimo na zbližavanju u regionu i izmedju naše dve zemlje", kazao je srpski premijer.

Reagujući na govor albanskog premijera Edija Rame i reakciju Aleksandra Vučića, Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, za RSE kaže da ne razume zašto je Vučić Ramin stav o Kosovu doživeo kao provokaciju:

“Albanija je priznala Kosovo, lobira za njegovu nezavisnost i puno medjunarodno priznanje i bilo bi sasvim normalno da je i premijer Vučić ponovio sopstveni stav o tome da Srbija i njena vlada ne priznaju nezavisnost Kosova i da se založio za normalizaciju odnosa i poštovanje Briselskog sporazuma. To bi bio pravi odgovor. Nesporno je da se Albanija i Srbija ne slažu po pitanju Kosova, ali jednostavno pravilo nalaže da pitanja oko kojih se ne slažemo oko njih se i ne sporimo. Dakle, s tog stanovišta ovaj incident i nije neki veliki incident i očigledno je namenjen unutrašnjepolitičkoj potrebi premijera Vučića”, smatra Janjić.

Premijer Albanije Edi Rama u utorak će u Preševu razgovarati sa liderima albanske zajednice. Od pre više od jednog veka, od osnivanja države Albanije, ovo je prva poseta čelnika te države Preševu, kaže za RSE predsednik te opštine na jugu Srbije Ragmi Mustafa.

“Ta poseta će, naravno, doprineti poboljšanju odnosa između Srbije i Albanije, a što se tiče posete premijera Edija Rame Preševu, odnosno, treba podsetiti da je od formiranja države Albanije pre sto dve godine, to prvi čelnik Republike Albanije koji u svojstvu premijera posećuje Preševsku dolinu. Ona je vrlo značajna za građane Albance u Preševskoj dolini jer se kreira utisak i ubedjenje Albanaca da se matična država, Republika Albanija, zalaže za postizanje najviših standarda prava Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medvedji, odnosno, da je matična država, Republika Albanija, zainteresovana da vodi brigu o pravima Albanaca u Preševskoj dolini”, kaže Ragmi Mustafa.

Uprkos napetosti na pres konferenciji dvojice premijera, Dušan Janjić ocenjuje da je poseta predsednika albanske vlade Edija Rame Beogradu sigurno probijanje leda u decenijskoj razdvojenosti Albanije i Srbije.

“Ovo je neki prvi test ideje ‘balkanskog Beneluksa’ jer to što je inicirano u Berlinu, a što treba da stvori koordinaciju i saradnju šest balkanskih zemalja, najveće iskušenje ima u srpsko-albanskim odnosima. Dakle, Ramina poseta normalizuje odnose Albanije i Srbije kao država, a time i pomaže da se odnosi Srba i Albanaca u regionu normaliziju. U konkretnom slučaju, kad je u pitanju proces normalizacije odnosa Prištine i Beograda, sigurno da će Albanija, kao jedan od partnera koji prihvata pravila Briselskog sporazuma doprineti onome što se zove stvaranje bolje atmosfere, relaksiranju, pa i motivisanju, albanskih aktera da iskreno saradjuju u tom odnosu. Takođe, ovo je i prilika da se konačno raščisti pitanje nacionalnih manjina u smislu odgovora na pitanje šta je matična država Albancima iz Preševa ukoliko Albanija priznaje Kosovo. Dakle, ulazimo u jednu delikatnu, ali vrlo važnu fazu gde će se, jednostavno, i ti snovi nekih Albanaca da im je centar sveta u Tirani polako usmeravati ka realnosti, a to je da više komuniciraju sa Prištinom i Beogradom nego sa Tiranom”, ocenjuje Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose.

Evropska unija ima dovoljno jake poluge da obe zemlje usmeri u pravcu budućnosti i regionalne saradnje i tako je i došlo do susreta albanskog i srpskog premijera nakon neprijatnog incidenta na nedavnoj fudbalskoj utakmici, ocenjuje za RSE Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam.

“Mislim da su dovoljno snažan signal iz Brisela dobile i jedna i druga strana, tako da se od dve zemlje koje su kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji stvarno očekuje da ulože napore da se stabilizuje stanje u regionu, pre svega u onom južnom delu. Tu će svakako stizati veliki pritisak iz Brisela. Edi Rama će posetiti i Preševo i biće značajno videti kakve će poruke poslati Albancima sa juga Srbije. Dakle, to može biti šansa za novi početak. Sve zavisi koliko će se iskreno tome prići. Bar ovde ako bi se stabilizovala ta linija Beograd-Tirana, mislim da bi to bio jedan korak u pravcu stabilizacije stanja u regionu”, ocenjuje Aleksandar Popov.

Pogledajte komentare (32)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG