Dostupni linkovi

Ambasador Albanije: Radimo na Raminoj poseti Beogradu


Iljir Boćka

Uprkos incidentima tokom utakmice između fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, albaniski ambasador Iljir Boćka kaže da se intenzivno radi na tome da dođe do susreta između premijera dveju država Edija Rame i Aleksandra Vučića. On je naglasio da zvanična Tirana ne zna ništa o unošenju transparenta sa mapom “velike Albanije” na stadion, te ukazao na to da su albanski reprezentativci bili izloženi maltretiranju na stadionu. U međuvremenu, u Srbiji i na Kosovu zabeležen je niz incidenata prema lokalnim Albancima odnosno Srbima.

Incident na stadionu jeste zakomplikovao atmsferu, ali radimo na tome da susret između albanskog i srpskog premijera u Beogradu sledeće sedmice bude realizovan, rekao je za Slobodnu Evropu ambasador Albanije u Srbiji Iljir Boćka.

“Bilo bi neproduktivno za saradnju između naše dve zemlje kada bi se iza svakog incidenta stvarao vakuum, nakon čega bismo ponovo morali da počinjemo ispočetka. To nije produktivno. Mi radimo na tome da poseta bude realizovana. Prema poslednjim informacijama iz Ministarstva spoljnih poslova Albanije, nastavljaju se koraci ka realizaciji tog posla”, rekao je Boćka na konferenciji za medije.

Ambasador Albanije je najoštrije osudio, kako je naveo, nasilje i huliganizam kojima su bili izloženi fudbaleri albanske reprezentacije na stadionu.

“Naši sportisti bili su izloženi nasilju ne samo od strane ekstremnih navijača, nego i od strane onih koji su bili odgovorni za njihovu bezbednost na stadionu. Predstavnici našeg fudbalskog saveza, sportisti, novinari, zadržani su bez ikakvog objašnjenja, opkoljeni od policijskih snaga, pod psihološkim pritiskom nekoliko sati, bez ikakvog razloga”, rekao je Boćka medijima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da je u četvrtak u Pančevu pronađen dron koji je na stadionu nosio zastavu “velike Albanije”. On je dodao da “sve činjenice u vezi sa istragom političke provokacije i isticanja zastave na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije ukazuju da je isključivi krivac albanska strana koja je time želela da isprovocira srpske navijače".

Osvrnuvši se na incident sa letelicom, Boćka je odbacio tvrdnje ministra Stefanovića, dodavši da od srpskih vlasti očekuje odgovor na pitanje ko je za to odgovoran.

“Činjenica da se dogodila jedna provokacija iz vazduha, pokazuje da je neko dobro smislio da ruši ovu atmosferu i pokoleba našu saradnju. Mogu vam reći da to nije urađeno od strane moje države. Nemamo informacije ko stoji iza tog letećeg objekta. Od trenutka kada se to desilo, mi čekamo od srpske strane da nam daju potrebne informacije u vezi s tim incidentom”, rekao je Boćka.

“Što se tiče onoga što je bilo zakačeno na letećem objektu, ja kao predstavnik albanske države znam samo nacionalnu zastavu, znam samo simbole Albanije i njih poštujem”, dodao je Boćka.

Edi Rama
Edi Rama

U međuvremenu, u Srbiji i na Kosovu zabeleženi su incidenti. U Somboru je u četvrtak zapaljena pekara "Dva brata", čiji je vlasnik Albanac Albert Kerhani, a u Staroj Pazovi je istog dana bačena bomba na pekaru "Milenium" čiji je vlasnik Albanac Albon Balaj, javljaju beogradski mediji.

"Oko pola dva ujutru, kada sam kretao na posao u radionicu, čuo sam pucanje stakla, odmah sam pozvao policiju. U toku razgovora sa policijom dok sam izlazio na ulicu osetio sam dim i video da je plamen već zahvatio prodajni deo pekare", rekao je Kerhani medijima, te dodao:

“Ovo je delo pojedinaca. Puno mi znače moje mušterije, koje mi od jutros prilaze i upućuju mi izraze podrške.”

Na Kosovu su nepoznate osobe ispisale grafite “Kosovo” i “Albanija” na srpskim kućama i okačile kartu “velike Albanije” u školi koju pohađaju deca srpske nacionalnosti.

U selu Gojbulja, kod Vučitrna, nepoznate osobe su bacile molotovljev koktel na seosku prodavnicu. Incident se dogodio u utorak uveče, a bačena su dva molotovljeva koktela na lokal Dragoslava Đurkovića.

Predstavnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova zatražili su danas od Policije Kosova ozbiljno angažovanje na zaštiti srpskog naroda i obezbeđivanje bezbednosti svim građanima.

Nakon što je zvanični Beograd uručio demarš Ambasadi Albanije u Beogradu, Tirana je uzvratila istom merom i uputila protestnu notu tamošnjoj srpskoj ambasadi, ispred koje je u četvrtak mirno protestvovalo stotinak ljudi koji su nosili albanske simbole.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG