Dostupni linkovi

Vlasi: Rama ponovio poznatu stvar


Azem Vllasi
Azem Vllasi

Konferencija za novinare premijera Albanije i Srbije u Beogradu preplavila je kosovske portale.

„Rama u Beogradu – dron, drugi deo“, „Rama u Beogradu potresao Vučića i Srbiju – nezavisnost Kosova je nepovratna“,Što pre priznate Kosovo, to ćemo pre napred“, „Vučić nije pružio ruku Rami, nervozno mu pokazao vrata“ neki su od naslova u medijima na albanskom jeziku na Kosovu. U onim na srpskom, pak, stoji “Vučić: Ne dam nikome da nas vređa u Beogradu”, “Nisam očekivao provokaciju od Rame”, “Moja je obaveza da ne dozvolim ponižavanje Srbije”.

A kako na portalima, tako i na društvenim mrežama kruži video sa konferencije, kada dva premijera govore o Kosovu.

Albanski premijer, Edi Rama, izjavio je u Beogradu da je nezavisnost Kosova nepovratna realnost koju je priznalo više od 100 država sveta, te je poručio svome homologu, Aleksandru Vučiću, da neće smatrati provokacijom njegov stav po pitanju Kosova, kada bude posetio Tiranu.

Azem Vllasi, kosovski analitičar i dobar poznavalac srpsko-albanskih odnosa, u izjavi za RSE navodi da bi poseta premijera Albanije Srbiji trebala da označi pozitivan zaokret obe zemlje ka evropskim integracijama, u medjusobnim odnosima, ali i da utiče na relaksiranje odnosa izmedju Srbije i Kosova.

„Nakon otopljenja odnosa izmedju svih evropskih država, bile one članice EU ili ne, jedino su ostali odnosi izmedju Albanije i Srbije u nekakvom toplo-hladnom odnosu. Sigurno je da će poseta imati rezultate o nekim dogovorima dalje saradnje, slobodnom kretanju ljudi, ali time Albanija i Srbija demonstriraju spremnost da normalizuje medjusobne odnose kao druge evropske države“.

Vllasi međutim dodaje da se u odnosima Albanije i Srbije neminovno povlači za sobom i pitanje Kosova, Albanaca na Kosovu, i onih u Preševskoj dolini.

„Edi Rama je ponovio ono što je poznato, i kao definitivna činjenica da je Kosovo država. Srbija i Vučić moraju dalje, verbalno, zbog svoje javnosti da kaže da tu činjenicu ne priznaju, ali to su, u ovakvim odnosima, skoro neizbežne deklaracije za javnost“, kaže Vllasi.

Vllasi je komentarisao i činjenicu nemogućnosti javnosti u Srbiji da prilikom zajedničkog obraćanja dva premijera medijima razumeju albanskog premijera, zbog nedostatka prevoda u direktnom prenosu na RTS-u.

„Moja je procena da je Srbija tu posetu premijera Albanije prihvatila prilično mrzovoljno, ali zbog obzira prema Briselu, odnosno prema EU, tako da u Srbiji i domaćinu Vučiću inače nije mnogo stalo da sve bude okej, da svako u Srbiji razume šta kaže premijer Rama. Vučiću je bilo stalo da kaže ono što on ima da kaže, da to srpska javnost shvati. Tako da su to promišljeni propusti od strane Srbije, da javnost u Srbiji ne razume ono što Rama kaže. Ti gafovi nisu slučajni propust, već deo protokola i scenarija dočeka Edi Rame, imajući u obzir da je Srbija odradila jedan posao zbog Brisela, a ne što je sa zadovoljstvom dočekala premijera Albanije“, zaključuje Vllasi.

Politički analitičar i profesor Ismail Hasani kaže da današnji događaj u Beogradu ne pokazuje dobre znakove u relaksaciji odnosa Albanije i Srbije. On navodi da su, bez obzira što će pojedinci na to gledati kao na incident, skandal dva premijera, koreni takvih prepucavanja “mnogo dublji nego što se mogu percipirati.” Kako stvari trenutno stoje, dodaje on, teško se može ostvariti u kratkom vremenskom periodu sve ono o čemu su se premijeri regiona u Berlinu složili.

„Ja mislim da su i jedni i drugi zaboravili da se prepucavanjima, skandalima, ne može otvoriti put ka Evropi. Ja ne isključujem pravo svakog premijera da zastupi nacionalne interese svoje države, međutim, ono što se prethodno dogovorilo u Berlinu, nije duh onoga što se desilo u Beogradu. Tako da ubuduće, ne samo Albanija i Srbija, već i druge države na Balkanu trebaju da promene balkanski diskurs, ukoliko su one stvarno spremene da se kreću prema Evropi“, poručio je Hasani.

XS
SM
MD
LG