Dostupni linkovi

Rama kaže da Vučić ne treba izgovorima hraniti skupine na sjeveru Kosova


Španjolski premijer Pedro Sanchez i albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare u Tirani, 1. avgusta 2022.
Španjolski premijer Pedro Sanchez i albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare u Tirani, 1. avgusta 2022.

Premijer Albanije Edi Rama eskalaciju situacije na sjeveru Kosova nazvao je “nimalo razumnom”, a srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića pozvao je “da ne hrani nikakvim izgovorima pojedine skupine na sjeveru Kosova".

Rama je rekao kako Vlada Kosova “ima pravo i dužnost ostvarivati teritorijalni suverenitet u upravljanju državom koji proizlazi iz neovisnosti”.

“Pozivam vlasti u Beogradu i srbijanskog predsjednika (Vučića) da ne daju nikakav izgovor ili alibi pojedinim skupinama na sjeveru Kosova koje se iz svojih razloga protive provedbi sporazuma”, rekao je Rama tokom konferencije za medije 1. avgusta sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, koji boravi u Tirani u sklopu svoje turneje regiji.

Ramina reakcija uslijedila je nakon eskalacije napetosti na Kosovu, gdje su se lokalni Srbi usprotivili odluci Vlade Kosova da sa Srbijom uspostavi reciprocitet za automobilske tablice i putne isprave za građane Srbije, te postavili barikade u sjevernom dijelu Kosova.

Nedelja na Kosovu od blokada do odgode primene odluka o tablicama i dokumentima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je da njegova država ne priznaje neovisnost Kosova jer je proglašenje neovisnosti, prema njegovim riječima, prekršilo međunarodno pravo.

“Ne možemo to prihvatiti, uz svo poštovanje koje imamo prema albanskom narodu”, dodao je Sanchez. Španjolski premijer je dodao da ovaj stav protiv neovisnosti Kosova “ne znači da ne promičemo dijalog s Prištinom za približavanje Evropskoj uniji”.

Španjolska je jedna od pet zemalja EU i četiri zemlje Sjevernoatlantskog saveza (NATO) koje ne priznaju neovisnost Kosova, objavljenu 2008. godine.

Zajedno s Rumunjskom, Grčkom, Slovačkom i Ciprom, ove zemlje se pozivaju na međunarodno pravo dok se suočavaju sa separatističkim pokretima unutar svojih zemalja ili imaju tradicionalne odnose sa Srbijom.

Nepriznavanje predstavlja glavnu prepreku za integraciju Kosova u EU i NATO, gdje se odluke o proširenju donose konsenzusom svih članica.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG