Dostupni linkovi

Zašto Amerika obustavlja slanje oružja Izraelu?


Izraelski vojnici pored centrale agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice u Gazi, februar 2024.
Izraelski vojnici pored centrale agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice u Gazi, februar 2024.

Sjedinjene Američke Države su obustavile slanje oružja Izraelu, uključujući bombe velike razorne moći koje je ovaj američki saveznik koristio u kampanji protiv militantne grupe Hamas koju su SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom. U kampanji Izraelske vojske poginulo je više od 34.000 Palestinaca.

Kampanja je počela nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra 2023. kada su militanti ubili oko 1.200 civila i odveli više od 200 talaca.

Pauza u dopremanju oružja iz Amerike dolazi u trenutku kada premijer Izraela Benjamin Netanjahu nastavlja sa vojnim napadima na palestinski grad Rafa i pored prigovora predsjednika Joea Bidena. Zašto?

Isporuka kojeg tipa bombi je blokirana?

Washington je pauzirao isporuku 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 od 226 kilograma, kako su rekli američki zvaničnici, napisao je Reuters.

Četiri izvora su rekla za Reuters da je isporuka, koja je odgađana u protekle dvije sedmice, uključujući municiju koja od običnih bombi pravi precizne navođene bombe kao i bombe manjeg dijametra (SDB-1).

Bombe SDP-1 su navođene bombe koje nose 113 kilograma eksploziva. One su bile dio prethodno odobrene pošiljke za Izrael, ne nedavne dodatne pomoći od 95 milijardi dolara koju je u aprilu odobrio Kongres.

Zašto su SAD blokirale isporuku ovih bombi?

Sjedinjene Američke Države razmatraju "kratkoročnu bezbjednosnu pomoć", rekao je ministar odbrane Lloyd Austin na saslušanju u Senatu u srijedu, 8. maja "u kontekstu dešavanja u Rafi".

"Od samog početka smo bili veoma jasni, Izrael ne bi trebalo da pokrene veliki napad na Rafu, a da ne uzme u obzir i ne zaštiti civile koji se nalaze u toj zoni konflikta", rekao je Austin.

Više od milion palestinskih civila potražilo je sklonište u Rafi, od kojih su mnogi ranije raseljeni iz drugih dijelova Pojasa Gaze nakon naređenja Izraela da se odatle evakuišu.

Odluka Sjedinjenih Američkih Država je donesena zbog zabrinutosti u vezi sa "krajnjom upotrebom bombi od 900 kilograma i uticajem koji bi mogle da imaju u gusto naseljenom urbanom okruženju kao što smo videli u drugim dijlovima Pojasa Gaze", rekao je američki zvaničnik govoreći pod uslovom anonimnosti.

Sjedinjene Američke Države su pažljivo pregledale isporuku oružja koje bi moglo da se koristi u Rafi, rekao je ovaj zvaničnik.

Kada je odluka donesena i da li je Biden odlučivao?

Odluka je donesena u prvoj sedmici maja, rekli su američki zvaničnici. Biden je bio direktno umiješan u donošenje odluke. Biden je lično potvrdio pauzu u isporuci u intervjuu za CNN u srijedu, 8. maja.

"Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica korištenja tih bombi i drugih načina na koje su gađani naseljeni centri", odgovorio je Biden na pitanje o bombama od 900 kilograma koje su poslate u Izrael.

Kakvu štetu može da nanese bomba od 900 kilograma?

Velike bombe poput bombi od 900 kilograma imaju uticaj na široko područje. Prema Ujedinjenim nacijama "od detonacije mogu da puknu pluća, sinusne šupljine i da udovi budu otkinuti i odbačeni i do nekoliko stotina metara od mjesta eksplozije".

Komisija Međunarodnog Crvenog krsta je 2022. godine izvjestila da će upotreba eksploziva koje pogađa šire područje u gusto naseljenoj zoni "vrlo vjerovatno imati neselektivne efekte ili kršiti princip proporcionalnosti".

Šta je bio odgovor Izraela?

Izrael poriče da su palestinski civili bili mete, navodeći da je njegov jedini interes da uništi Hamas i da preduzima sve mjere predostrožnosti kako bi se izbjegle nepotrebne smrti.

Nakon što je u utorak (7. maj) u Washingtonu objavljena vijest, viši zvaničnik Izraela je odbio da potvrdi izvještaj.

"Ako moramo da se borimo za goli život, onda ćemo uraditi šta se mora uraditi", rekao je izvor Reutersu. Vojni portparol je rekao da su svi nesporazumi riješeni van očiju javnosti.

Da li Izrael legalno koristi bombe u Gazi?

Ovo pitanje je predmet debate.

Međunarodno humanitarno pravo ne brani izričito bombardovanje iz vazduha u gusto naseljenim područjima, međutim, civili ne mogu da budu mete i poseban vojni cilj mora da bude srazmjeran mogućim civilnim žrtvama ili nanesenoj šteti.

Šta kaže Međunarodni krivični sud?

Statut Međunarodnog krivičnog suda, koji istražuje rat Izraela u Gazi, smatra ratnim zločinom namjerno pokretanje napada u slučaju kada je poznato da će pogibija civila i šteta biti "jasno pretjerana" u poređenju sa bilo kojim drugim vojnim napredovanjem.

Da li su SAD ranije uskraćivale vojnu pomoć Izraelu?

Da. Predsjednik Ronald Reagan je 1982. nametnuo šestogodišnju zabranu na kasetno oružje nakon što je istraga Kongresa otkrila da ga je Izrael koristio u naseljenim područjima tokom invazije na Libanon iste godine.

Korištenje kasetnog oružja američke proizvodnje od strane Izraela bilo je razmatrano pod predsjednikom Georgeom W. Bushom zbog zabrinutosti da su kasetne bombe korišćene tokom rata sa gerilcima Hezbolaha u Libanonu 2006. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG