Dostupni linkovi

Premijer Španije u Beogradu poručio da podržava Srbiju po pitanju Kosova


Premijera Španije Pedra Sančeza dočekao je 29. jula u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sančez se na Zapadnom Balkanu zadržava do 1. avgusta i posetiće četiri države.
Premijera Španije Pedra Sančeza dočekao je 29. jula u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sančez se na Zapadnom Balkanu zadržava do 1. avgusta i posetiće četiri države.

Španija podržava Srbiju po pitanju Kosova, izjavio je premijer Španije Pedro Sančez (Sanchez) u Beogradu, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 29. jula.

Sančez boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, u sklopu turneje tokom koje će posetiti još četiri zemlje Zapadnog Balkana. Španija je jedna od pet članica Evropske unije (EU) koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Sančez je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, rekao da Španiju i Srbiju vezuje potreba da se "poštuju međunarodno pravo i suverenitet i teritorijalni integritet dveju država" i da će "Španija uvek biti uz Srbiju u poštovanju ovih principa".

Istakao je i da se zalaže dijalog dveju strana kako bi se rešili problemi. Srbija i Kosovo vode dijalog o normalizaciji odnosa pod okriljem Evropske unije.

Premijer Sančez je naglasio da Španija podržava Srbiju i Zapadni Balkan na putu evropskih integracija.

"Španija će uvek biti tu uz vas i imate našu podršku da postanete članica Evropske unije", dodao je on.

Sančez je rekao da je Zapadni Balkan deo Evrope, i da zaslužuje da bude deo Unije i da sa njom "zajedno deli prosperitet i budućnost".

Političke odnose Srbije i Španije Sančez je opisao kao "fantastične", dodajući da i ekonomski i trgovinski odnosi treba da dođu na taj isti nivo. Podsetio je da razmena raste u proteklih pet godina, ali je izrazio želju da bude još veća, najavljući dolazak novih kompanija iz Španije u Srbiju.

Sančez je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o ratu u Ukrajini i posledicama koje rat ostavlja u Evropi, pozivajući na hitan prekid rata i uspostavljanje mira u Ukrajini

Osvrnuo se i na energetsku krizu i probleme sa izvozom žitarica iz Ukrajine, ističući da vlade u Evropi "rade sve" kako bi ublažile probleme.

Vučić: Srbija zahvalna Španiji na podršci

Srbija je zahvalna Španiji na kontinuiranoj i konstantnoj podršci bez traženja dodatnih uslova za Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Srbija smatra i doživljava Španiju kao velikog prijatelja", dodao je on.

Uz zahvalnost Španiji što ne priznaje nezavisnost Kosova i "poštuje teritorijalni integritet Srbije", Vučić je rekao da je premijera Sančeza izvestio o toku dijaloga koji Beograd i Priština vode pod okriljem Evropske unije.

Vučić je rekao da je sa španskim premijerom analizirao situaciju u Ukrajini i "objasnio poziciju Srbije".

Zvanični Beograd odbija da se priključi sankcijama Evropske unije protiv Rusije, iako je podržao nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama u kojima se osuđuje agresija.
Vučić je rekao da su i on i Sančez "zabrinuti" i da bi "najbolje bilo da se rat okonča kako bismo mogli da se vratimo normalnom životu".

Vučić je istakao da je 2021. godine razmena Srbije i Španije 811 miliona evra i da se poslednjih meseci beleži povećanje i izrazio očekivanje da dve zemlje "po prvi put u istoriji ekonomskih odnosa pređu milijardu evra razmene".

Vučić je najavio da će u oktobru biti održan veliki poslovni forum u Beogradu, koji će biti mesto susreta privrednika iz Španije i Srbije.

Dodao je da su španske kompanije pokazale interes za investicije u Srbiji.

Vučić je pomenuo i saradnju dve države u odbrambenoj industriji. Uz podsećanje da je Srbija kupila dva transportna aviona od Španije, Vučić je istakao da će nastaviti sa kupovinom opreme od Španije.

Predsednik Srbije je istakao da je sa španskim premijerom razgovarao i o poziciji Srbije na Balkanu i regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan u kojoj su, pored Srbije, Severna Makedonija i Albanija.

Sančez bez posete Kosovu

Uoči sastanka, Vučić je Sančezu priredio svečani doček ispred Palate "Srbija", nakon što je španskog premijera na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Vučić je na Instagramu naveo da mu je "zadovoljstvo da ugosti" Sančesa i što će sa njim razgovarati "o svim temama od značaja" za dve zemlje. Nakon susreta dvojice zvaničnika, održan je i sastanak delegacija Srbije i Španije.

Posetu Beogradu Sančez će završiti 30. jula, sastankom sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Španski premijer će do 1. avgusta posetiti i Sarajevo, Mostar, Podgoricu, Skoplje i Tiranu.

Kosovo je jedina država među zapadnobalkanskom šestorkom koju Sančes neće posetiti tokom turneje.

Sančez dolazi u posetu regionu sa ciljem da "ponovo aktivira, oživi i revitalizuje proces proširenja" EU na Zapadni Balkan, naveli su španski mediji.

Za oživljavanje procesa proširenja EU na Zapadni Balkan, Sančez se založio na sastanku evropskih lidera krajem juna u Briselu.

XS
SM
MD
LG