Dostupni linkovi

Prva južnokorejska direktna investicija u Srbiji


Jedan od protesta radnika u Lapovu, Foto: Branko Vučković
Jedan od protesta radnika u Lapovu, Foto: Branko Vučković
Južnokorejska korporacija „Jura korporeješn“ kupila je preduzeće „Zastava elektro“ iz Rače za tri miliona evra i najavila da će u roku od dva meseca instalirati opreme i mašine i pokrenuti proizvodnju.

Tako su radnici, koji su proteklih godina uglavnom štrajkovali, blokirali prugu u Lapovu i konačno raskinuli ugovor sa bivšim vlasnikom Rankom Dejanovićem, mužem predsednice Skupštine Srbije, konačno dobili šansu da rade i žive od svog rada.

Međutim, dok meštani Rače, očekuju da će dolazak Korejaca u Šumadiju doneti ekonomski preporod njihovom mestu, svih 284 radnika je najavilo da će uzeti otpremnine i napustiti radna mesta.

Dolazak Korejaca u Raču probudio je nadu meštana da će, posle višedecenijskog propadanja, stvari krenuti na bolje i da će 2.400 nezaposlenih konačno dobiti pravu šansu za posao.

„Smatram da je ovo događaj koji će da vrati Raču u normalan satus i da će to ubrzati njen razvoj, a i sami vidite da je Rača veoma siromašno mesto“, „To je veoma značajno za Raču u kojoj ljudi nemaju novca“, „Mi se nadamo da će biti dobro. Ako ispoštuju ugovor biće sve dobro“, kažu građani Rače.

Korporacija Jura, koja se bavi proizvodnjom kablova za automobile, je najavila da će u fabrici u Rači zaposliti 1.000 radnika i da će proizvoditi za evropsko tržište, a da će prvi kupci biti fabrike „Hjundaija“ u Češkoj i „Kije“ u Slovačkoj.

Dragan Stefanović, predsednik Skupštine opštine Rača očekuje da će deo novca od tog posla završiti u opštinskoj kasi.

„Porez na zarade je osnovni prihod našeg budžeta i mislim da ćemo već krajem godine imati i prve rezultate. Mislim da će mo uz pomoć ove investicije izaći iz grupe najnerazvijenijih opština u Srbiji“, kaže Stefanović.

Vreme za prilagođavanje standardima

Uprkos tome radnici, koji su proteklih godina uglavnom štrajkovali, blokirali prugu u Lapovu i tražili raskid ugovora sa bivšim vlasnikom Rankom Dejanovićem, mužem predsednice Skupštine Srbije, nakon razgovora sa menadžerima Jure najavili su da će uzeti otpremnine i napustiti svoja radna mesta. Za tu opciju opredelilo se 279 od ukupno 284 zaposlenih.

Slobodan Gajić, predsednik fabričkog Sindikata kaže da su se radnici odlučili za odlazak iz firme zbog straha od neizvesne budućnosti i lošeg iskustva sa prethodnim vlasnikom, ali da i pored toga nema mesta nezadovoljstvu.

„Naravno da ima nepoverenja zbog veoma lošeg iskustva sa prethodnim vlasnicima. Međutim, radnici imaju mogućnost da ukoliko ne žele mogu da se opredele za socijalni program i napuste firmu uz otpremninu od 300 evra po godini radnog staža“, kaže Gajić.

Vera Kondić, psiholog rada, smatra da odluka radnika iz Rače pokazuje da deo domaćih radnika još uvek nije psihološki i tehnološki spreman da prihvati evropske standarde rada.

„Mislim da bi strani poslodavci morali da imaju vidu da radnici u našim firmama dugo nisu bili radno angažovani i da je potrebno vreme da se prilagode novim radnim standardima“, kaže Kondić.

Prema najavama iz Jure, Korporacija će umesto radnika koji su se odlučili da napuste fabriku, zaposliti mlade i stručne kadrove iz Rače i okolnih gradova.

Ugovor Jure i Zastave Elektro

O ugovoru Jure i Zastave Elektro

U Rači je potpisan kupoprodajni ugovor o prodaji fabrike Zastave Elektro koja je prošle nedelje prodata na aukciji za približno tri miliona evra južnokorejskoj kompaniji „Jura korporejšn“.

Ugovor o preuzimanju fabrike koju je južnokorejska kompanija platila 2,97 miliona evra, potpisali su direktor kompanije Jura, Lukas Džangvu Nam i direktorka Zastave Elektro Sonja Veselinović.

Predstavnici korporacije Jura su najavili da će u naredna tri meseca početi proizvodnja, a kupac se obavezao da će uložiti osam miliona evra i zaposliti više od 1.000 radnika.

Fabrika Zastava elektro bavi se proizvodnjom električnih instalacija za automobilsku industriju, a kompanija Jura je globalni lider u elektronskom distributivnom sistemu koji ima 50.000 zaposlenih u Koreji, Kini, Vijetnamu, Češkoj i Slovačkoj sa godišnjim prometom od 700 miliona evra.

Snabdevač velikih automobilskih kompanijama poput “KIE”, “Hjundaia” i “Daevua”.

Prethodna privatizacija fabrike je poništena nakon višemesečnog štrajka radnika zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza od bivšeg vlasnika.


XS
SM
MD
LG