Dostupni linkovi

Blokada pruge do isplate zarada


Foto: Branko Vučković
Radnici Građevinsko industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova proveli su jedanaestu noć u šatoru podignutom na koloseku ispred železničke stanice u tom mestu, gde od 7. decembra štrajkuju tražeći isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Juče je u Lapovu potpisan sporazum između predstavnika sindikata i poslovodstva tog preduzeća, kojim je predviđeno da se danas do 14 časova radnicima isplate zaostale zarade, ali su štrajkači nastavili blokadu pruge Beograd - Solun.

Zamenik predsednika sindikata GIK Dragiša Biočanin, rekao je jutros radiju Slobodna Evropa da radnici, poučeni ranijim iskustvima, neće prekidati blokadu dok im obećani novac ne legne na račune.

Mi smo dobili informaciju da su pare legle na račun većinskog vlasnika "Autovojvodine", ali još uvek nisu stigle na naše račune. Najavljeno je da će novac leći na naše tekuće račune do 14 časova i tek kada se to dogodi prekinućemo blokadu pruge, rekao je Biočanin.

On je rekao da se radnici nadaju da će danas biti rešen najveći trenutni problem GIK "Prvi maj", isplata zaostalih zarada, navodeći da to "nije jedini problem koji muči radnike".

Drugi veliki problem je šta će biti sa našom firmom i da li će ona nastaviti proizvodnju? Svi radnici bi voleli da nastave da rade u svojoj firmi koju su i sami gradili, da žive od svog rada... Oni su vezani za ovu virmu i ona im je kao druga kuća, rekao je Biočanin.

Prema njegovim navodima, protekla noć u Lapovu bila je veoma hladna sa temperaturom od minus 5 stepeni, ali su radnici uprkos tome proveli noć u šatoru postavljenom na koloseku u železničkoj stanici Lapovo - Varoš.
XS
SM
MD
LG