Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pruga Beograd - Skoplje i dalje blokirana

update

Štrajk na pruzi, Fotografije uz tekst. Branko Vučković
Radnici Građevinsko industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova proveli su proteklu noć na šinama pružnog prelaza u Lapovu blokirajući međunarodni železnički korido.

Oko 100 radnika tog privatizovanog preduzeća blokira železnički saobraćaj na pruzi Beograd – Skopljeduže od 48 časova, a prema informacijama iz Železnica Srbije broj domaćih i međunarodnih vozova koji čekaju prolazak kroz Lapovo se iz sata u sat povećava kao i šteta izazvana blokadom.

Radnici koji provode dane i noći blokirajući prugu tvrde da zbog neuspešne privatizacije i neisplaćenih zarada, oni i njihove porodice, nemaju od čega da žive.

“Tražimo naše zarade. Deset plata nam duguju, a nismo videli ni dinar. Ništa drugo ne tražimo samo ono što smo radili i zaradili. Gomilaju nam se dugovi za struju, vodu, komunalije, a para nema. Život nam je nikakav”, “Svako se snalazi kako da preživi. Neko nađe privatni posao. Snalazi se kako ko zna i ume. Teško je živeti bez primanja”, “To je šest stotina duša koje su gladne jer nemaju hleba”, “Teško je za život. ne možemo ni da se prehranimo. Teško je i za hleb i za hranu, a kamo li za garderobu”, “Preživimo nekako ako radimo privatno. kad ima posla, danas ima, pet dana nema. Živimo strađno”
, pričaju radnici GIK “Prvi maj” iz Lapova.

Novica Marković
Građevinsko pereduzeće prodato je 2006. godine, Autovojvodini iz Novog Sada za 82 miliona dinara.

Međutim, prema navodima Novice Markovića, predsednika Sindikata, novi vlasnik nije pokazao nikakvo interesovanje za nastavak proizvodnje i zapošljavanje radnika.

“Firma je prodata većinskom vlasniku koji nije zainteresovan niti da ove radnike zaposli niti da im da zaradu. Za ništa nije zainteresovan osim da proda imovinu. Nisu zadržali kontinuitet proizvodnje, nisu isplaćivali zarade redovno i zato se radnici ovako ponašaju. Njihove porodice nisu obezbeđene za zimu. nemaju ogrev, nemaju hranu ni mogućnost da kupuju u prodavnicama. Ne mogu da dobiju veresiju za namirnice za dva dana za goli život”
, kaže Marković.

Dragan Zlatković
Višednevna blokada pruge zabrinula je i lokalnu upravu koja pokušava da u Lapovo dovede što više stranih investitora.

Dragan Zlatković, predsednik Opštine Lapovo kaže da problem radnika “Prvog maja” treba rešiti u najkraćem mogućem roku kako zbog teškog socijalnog položaja radnika tako i zbog potencijalnih investitora.

“Ovo je loša poruka iz naše države stranim investitorima koja može da ih onespokoji i odvrati od ulaganja kapitala. Železnički saobraćaj je u prekidu. Meni je zbog toga veoma teško. Upozoravao sam ih da ne koriste takva sredstva, da se ne izlažu takvom riziku jer se radi o šteti države. Međutim teško se živi, socijala je na pomolu, njihovo nezadovoljstvo je veliko. Nadam se da je ovo blaži vid bez obzira što železnica trpi velike štete”
, kaže Zlatković.

Više u audio prilogu:

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG