Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dogovorena isplata, ali štrajkači ostaju na pruzi

update

Foto: Branko Vučković
Predstavnici sindikata Građevinsko-industrijskog kombinata (GIK) "1. maj" iz Lapova i poslovodstvo tog preduzeća potpisali su danas sporazum o isplati zaostalih zarada, ali i pored niske temperature štrajkači nastavljaju sa blokadom međunarodnog železničkog koridora u tom mestu dok im poslodavac ne uplati obećani novac.

Dragiša Biočanin, zamenik predsednika sindikata kaže za Radio Slobodna Evropa da će radnici blokirati prugu sve dok im poslodavac ne uplati zaostale plate.

"Ostajemo na koloseku, istrajni i rešeni da budemo tu dok svi radnici ne dobiju celokupni obećani iznos. Do sada smo četiri puta prevareni. Posle svakog dogovora mi smo se povlačili s pruge, a oni su odustajali od sporazuma. Zbog toga nastavljamo blokadu"
, rekao je Biočanin.

Prema njegovim rečima, sporazumom je predviđeno da većinski vlasnik radnicima isplati 38 miliona dinara do petka, 18. decembra za zarade do marta, a od aprila, linearno, po 16.000 dinara.

Biočanin je rekao da se nada da će poslodavac sutra izvršiti svoj deo dogovora nakon čega će radnici prekinuli blokadu pruge.

Radnici GIK "Prvi maj" započeli su u ponedeljak, 7. decembra blokadu međunarodnog železničkog koridora Beograd - Solun u stanici Lapovo - Varoš tražeći isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG