Dostupni linkovi

Radnici nastavljaju blokadu Autobuske stanice u Zenici


Radnici "Zenica transa" u Autobuskoj stanici
Radnici "Zenica transa" u Autobuskoj stanici

Radnici Javnog komunalnog preduzeća "Zenicatrans-prevoz putnika" nastavljaju blokadu Autobuske stanice Zenica.

„Pored toga, 20 radnika će od nedjelje, 19. januara, opet početi štrajk glađu“, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

Radnici su takvu odluku donijeli nakon sjednice Gradskog vijeća Zenice, održane 16. januara, na kojoj ponovo nije vođena rasprava o gradskom budžetu pa samim tim nije ni usvojen niti su osigurana sredstva pomoći za spas ovog preduzeća.

„Mi smo se dogovorili da ćemo nastaviti s našim aktivnostima. Koliko god to dugo trajalo, mi ćemo ostati ovdje i čuvati našu i imovinu građana“, kaže Sarvan.

Sarvan objašnjava kako ovo nije štrajk, već obustava rada, iz razloga što nemaju osnovnih potrepština da obavljaju djelatnosti.

Autobuska stanica Zenica blokirana je 31. decembra prošle godine i već 18. dana ne prima autobuse, niti s nje polaze autobusi za druge gradove.

Gradska uprava tog grada za javni gradski prijevoz privremeno je angažovala privatna preduzeća "Babić Biss-tours" i "Prevoz putnika" Zavidovići.

Nekoliko radnika je 7. januara počelo štrajk glađu, ali su 11. januara prekinuli takav vid protesta. Posljednji put, oko 170 radnika, platu je dobilo u oktobru 2019. godine u vrijednosti od 300 KM (150 eura).

XS
SM
MD
LG