Dostupni linkovi

Radnici blokirali autobusku stanicu u Zenici


Zenica, ilustrativna fotografija
Zenica, ilustrativna fotografija

Radnici Javnog-komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ blokirali su u utorak autobusku stanicu u Zenici i ne dozvoljavaju polaske niti ulaske autobusa na stanicu.

Predsjednik Sindikata radnika Huso Sarvan izjavio je za Radio Slobodna Evropa kako je razlog blokade što nisu dobili platu i nemaju gorivo za rad.

“Nemamo osnovnih sredstava da nastavimo sa radom. Blokiran nam je račun, tako da nemamo novca ni gorivo da kupimo. Već duži vremenski period smo bez plata, uplaćuje nam se na rate. Direktor pokušava da iznađe rješenje kako bi nam se plata isplatila. Posljednju koju smo dobili je dio plate za oktobar”, kaže Sarvan.

Bez rješenja o blokadi

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ Darmin Terzić kaže za Radio Slobodna Evropa kako trenutno ne vidi rješenje za novonostalu situaciju.

Prema njegovim riječima, iako je u ponedjeljak obavio sastanak u Gradskoj upravi i Kantonalnom poreznom uredu Zenica, nije uspio naći rješenje za deblokadu računa.

“Prošle sedmice dobili smo dopis o blokadi računa iz Kantonalnog poreznog ureda Federacije BiH na iznos od 225 hiljada maraca (112.5 hiljada eura). Odmah smo obavijestili gradonačelnika i gradske strukture. U prošli četvrtak (26. decembra) je bila i sjednica Gradskog vijeća na kojoj je posebna tačka bila razmatranje alarmantne situacije u preduzeću, s obzirom da pod blokedom ne možemo nabavljati ni gorivo. Rekli smo da nemamo dovoljne količine goriva da normalno obavljamo saobraćaj po gradu i prigradskim dijelovima opštine. Na toj sjednici se ništa nije riješilo, niti je ijedan konkretan zaključak donesen. Ostavljeno je da sami pokušamo iznaći neko rješenje situacije. Sad su tu i pravne zavrzlame, jer se ništa ne može riješiti bez sjednice Gradskog vijeća, a praznici su. Nismo dobili ni pozitivan odgovor Poreske uprave da prolongira za dvadesetak dana rješenje”, izjavio je Terzić.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ Darmin Terzić kaže i kako najveći problem predstavlja činjenica što zbog blokade u preduzeću najveću štetu trpe građani.

“Problem je i što smo mi vozili i veliki broj radnika na posao i učenika. Ovu obustavu će osjetiti privrednici koji zavise od gradskog prevoza, jer je najudaljenija mjesna zajednica, koju mi pokrivamo, 35 kilometara od Zenice. Vrlo nam je neizvjesna situacija”, poručuje Terzić.

Najava štrajka glađu

Autobusi koji saobraćaju iz drugih gradova, kako ističe predsjednik Sindikata radnika Javnog-komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika” Huso Sarvan, mogu prolaziti kroz grad, ali im nije dozvoljen ulazak na autobusku stanicu.

U Javnom-komunalnom preduzeću „Zenicatrans-prevoz putnika” zaposleno je oko 160 radnika.

Prema riječima Sarvana, blokada autobuske stanice će trajati do daljnjeg, a ukoliko se ne riješi trenutna situacija, radnici najavljuju štrajk glađu 4. januara.

XS
SM
MD
LG