Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev za referendum o 'Zenicatransu'


Autobuska stanica Zenica
Autobuska stanica Zenica

Gradsko vijeće Zenice, na zasijedanju u četvrtak, nije usvojilo prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića za održavanje referenduma građana s pitanjem: "Da li Grad Zenica treba izdvojiti sredstva za rješavanje finansijske krize u JKP Zenicatrans-prevoz putnika".

Vijećnici su smatrali kako je oko pola miliona eura, koliko su procjene da će koštati referendum, "bacanje para".

Kasumović je sa govornice najavio da će Općinski sud u Zenici, u ponedjeljak, donijeti odluku o deblokadi Autobuske stanice.

"Nažalost, radnici su zavedeni, pokradeni od bivše vlasti, koja ih je sada nagovorila da blokiraju grad. Izgubili su linije", kazao je Kasumović.

Predsjednik Sindikata Huso Sarvan izjavio je novinarima da će odblokirati Autobusku stanicu i ‘odmrznuti’ štrajk glađu.

Radnici Zenicatransa štrajk su počeli 31. decembra 2019. godine, jer nisu dobili plate od oktobra 2019., nemaju uvezan radni staž nekoliko godina, a firma nije imala ni novca za gorivo.

Štrajk glađu su počeli 7. januara, u holu autobuske stanice u Zenici, gradu na oko 70 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva.

Na sjednici koja je održana u septembru 2019., Gradsko vijeće Zenice donijelo je zaključak da se, preduzeću "Zenicatrans", četiri mjeseca iz rebalansiranog budžeta Grada da po 150.000 KM (75.000 eura), te jednokratno 400.000 KM (200.000 eura), ali Gradska uprava nije izradila rebalans budžeta za 2019. godinu.

Kantonalni poreski ured Zenica blokirao je krajem decembra račun "Zenicatransa" na iznos od 225 hiljada maraka (112.5 hiljada eura).

Račun firme je deblokiran 7. januara, čime su stvoreni uvjeti za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija.

Radnici na takvo rješenje nisu pristali i nisu obustavili štrajk, jer, kako kažu, traže sistemsko rješenje za spas preduzeća.

Zbog štrajka radnika "Zenicatransa", od 31. decembra 2019. bez javnog gradskog prevoza su građani Zenice (u srednjoj Bosni).

Zenica je četvrti po veličini grad u Bosni i Hercegovini i ima oko 115 hiljada stanovnika.

XS
SM
MD
LG