Dostupni linkovi

EU će sankcionisati 'još ruskih oligarha i bjeloruskih banaka' zbog invazije na Ukrajinu


Policajac se oprašta od svog sina u trenucima evakuacije stanovništva iz grada Irpina blizu Kijeva, 8. mart 2022.

Evropska komisija pripremila je novi paket sankcija protiv Rusije i Bjelorusije zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja će pogoditi dodatne ruske oligarhe i političare i tri bjeloruske banke, rekla su tri izvora Reutersu 8. marta.

Izvršna vlast EU usvojila je nacrt sankcija 8. marta rano ujutro, a o njemu će razgovarati ambasadori EU na sastanku koji počinje istog dana u 15 sati po srednjoevropskom vremenu, rekao je jedan izvor.

Nacrt paketa isključit će tri bjeloruske banke iz bankarskog sistema SWIFT, iz kojeg je do sada isključeno sedam ruskih banaka i dodati još nekoliko oligarha i ruskih poslanika na listu sankcionisanih.

Paket zabranjuje i izvoz pomorske opreme i softvera iz EU u Rusiju i daje smjernice za praćenje kriptovaluta kako bi se izbjegla njihova upotreba za zaobilaženje sankcija EU, rekli su izvori.

Moskva svoje akcije u Ukrajini opisuje kao "specijalnu operaciju" za razoružavanje svog susjeda i hapšenje lidera koje naziva "neonacistima". Ukrajina i njeni zapadni saveznici to nazivaju neutemeljenim izgovorom za invaziju kojom se osvaja zemlja od 44 miliona ljudi.

Evropske diplomate do sada su odobrili sankcije koje je predložila Komisija EU protiv Rusije i Bjelorusije.

EU je već isključila sedam ruskih banaka iz SWIFT sistema, ali tu nije uključila bjeloruske banke.

Šta je SWIFT sistem i kako on radi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Jedan izvor je rekao da su u paketu sankcija navedeni i oligarsi i članovi ruskog Vijeća Federacije, koji je gornji dom ruskog parlamenta.

Do sada su EU sankcije pogodile stotine članova donjeg doma Dume, koji su glasali za rusko priznanje samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini.

EU će proširiti i zabranu izvoza napredne tehnologije iz EU u Rusiju, uglavnom podržavajući zabranu izvoza pomorske tehnologije, rekli su izvori.

Zabrana izvoza pomorske opreme i softvera u Rusiju uglavnom ima za cilj da pogodi njen sektor transporta, rekao je jedan izvor.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG