Dostupni linkovi

Nove sankcije EU - beloruskim bankama, te oligarsima i zvaničnicima Rusije


Kovanca rublje na znaku eura, ilustrativna fotografija
Kovanca rublje na znaku eura, ilustrativna fotografija

Evropska unija (EU) odlučila je u sredu da proširi sankcije Moskvi i Minsku zbog ruske invazije na Ukrajinu, između ostalog isključivanjem tri beloruske banke iz međunarodne finansijske platforme Svift, saopštilo je francusko predsedništvo Saveta EU.

Predstavnici zemalja članica EU su na sastanku u Briselu dodali imena ruskih zvaničnika i oligarha na svoju crnu listu i uveli nove sankcije usmerene na pomorski sektor.

Proširena je i lista tehnologije i dobara koji ne mogu biti izvezeni u Rusiju, i razjašnjenje restrikcije uvedene za kripto valute.

Sankcioniše se 160 pojedinaca za čije akcije se smatra da potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Lista sankcionisanih osoba obuhvata 14 oligarha i istaknutih poslovnih ljudi uključenih u ključne ekonomske sektore koji obezbeđuju značajan izvor prihoda Ruskoj Federaciji - posebno u metalurškoj, poljoprivrednoj, farmaceutskoj, telekomunikacionoj i digitalnoj industriji - kao i članovi njihovih porodica.

Evropska unija na crnu listu stavila generalnog direktora ruske aviokompanije Aeroflot, zeta ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i još oligarha.

Sankcionisani ruski državljani uključuju Dmitrijeviča Pumpjanskog, predsednika odbora direktora PJSC Pipe Metallurgical Company; Semenoviča Vinokurova, koji je oženjen kćerkom Sergeja Lavrova, Eduardovič Oseevski, predsjednik najvećeg ruskog provajdera digitalnih usluga, i Igoreviča Polubojarinova, izvršnog direktora Aeroflota, navodi se u Službenom listu EU.

Mere dolaze uz niz drugih sankcija koje su uvedene Rusiji i Belorusiji i imaju za cilj dalje povećanje pritiska na ekonomije dve države.

Na listi je i 146 članova Saveta Ruske Federacije koji su ratifikovali vladine odluke o priznanju separatističkih proruskih regiona u Ukrajini Donjecka i Luganska.

Odluku je objavila i na svom Tviter profilu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Današnjom odlukom EU, restriktivne mere se sada primenjuju na ukupno 862 pojedinca i 53 pravna lica iz Rusije i Belorusije.

Zemlje G7 i EU prošle nedelje su objavile da nastoje da spreče Rusiju u nalaženju načina da izbegne zapadne sankcije koristeći kripto valute.

Od kada su SAD i njihovi zapadni saveznici uveli niz sankcija namenjenih paralisanju bankarskog sektora i ruske valute posle invazije Ukrajine, kupovina kripto valuta u rubljama porasla je na rekordan nivo.

Mere usvojene u sredu, a koje će stupiti na snagu posle zvaničnog odobrenja država i objave u Službenom glasniku EU, namenjene su da "zaokruže" sankcije koje je Unija usvojila poslednjih nedelja, navodi se u saoštenju.

Šta je SWIFT sistem i kako on radi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Od ruske aneksije Krima 2014. godine EU je već uvela sankcije za 680 pojedinaca i 53 entiteta, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Unije i zamrznuta sredstva u EU.

Od kraja februara EU je takođe zamrzla sredstva ruske centralne banke koja se nalaze van Rusije, blokirala pristup ruskih finansijskih institucija evropskim tržištima kapitala, i isključila sedam ruskih banaka iz međunarodnog finansijskog sistema Svift.

EU je zabranila i svoj vazdušni prostor ruskim kompanijama, kao i izvoz u Rusiju tehnoloških delova namenjenih za aero sektor.

XS
SM
MD
LG