Dostupni linkovi

Nancy Pelosi podržava zabranu uvoza ruske nafte u SAD


Nancy Pelosi u obraćanju medijima u Washingtonu, 3. mart 2022.
Nancy Pelosi u obraćanju medijima u Washingtonu, 3. mart 2022.

Uslijed eskalacije rata u Ukrajini, predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je 3. marta da podržava zabranu uvoza ruske nafte u Sjedinjene Države, što bi moglo ojačati politiku predsjednika Joea Bidena dok i američki saveznici pokušavaju izolovati režim ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Biden nije bio voljan obuzdati isporuke ruske nafte u SAD ili da uvede energetske sankcije na načine koji bi smanjili snabdijevanje pošto cijene na pumpi već rastu.

Ali podrška Pelosi podržava tu ideju u Kongresu koju već podržava veliki broj republikanaca i sve veći broj demokrata. Bijela kuća je saopštila da "svi alati ostaju na stolu".

Nalaženje zajedničkog osnova za suprotstavljanje ruskoj agresiji prema Ukrajini kroz energetsku politiku predstavljalo bi iskorak za podijeljeni Kongres koji je pokazao izuzetnu odlučnost u ujedinjenoj podršci Ukrajincima, ali se borio oko konkretnih koraka za borbu protiv ruske invazije.

Ipak, Biden se opirao, plašeći se da bi zabrana uvoza ruske nafte mogla dodatno poremetiti globalna tržišta i podići već visoke maloprodajne cijene derivata.

SAD uvozi malu, ali značajnu količinu nafte iz Rusije - oko sedam posto ukupnog uvoza sirove nafte i naftnih derivata. Neke američke industrijske grupe kažu da je čak i manje. U 2021., SAD je iz Rusije dobavio 245 miliona barela sirove nafte i naftnih derivata, što je jednogodišnji porast od 24 posto, po američkoj Upravi za energetske informacije.

Biden je 1. marta objavio da pušta 30 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi, što je dio globalnog napora da se olakša snabdijevanje naftom usred rata u Ukrajini, a neke demokrate traže privremeno ukidanje federalnog poreza na gorivo kako bi smanjile troškove za potrošače. Bijela kuća to nije podržala, ali nije ni isključila.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG