Dostupni linkovi

Putin objelodanio ono što svi znaju


Putin naredio mjere koje će spriječiti pad populacije
Putin naredio mjere koje će spriječiti pad populacije

Autor: Tom Balmforth

Vladimir Putin je i formalno objelodanio ono što su svi već znali - da će se kandidovati za još jedan predsjednički manadat na izborima u martu 2018.

Osim toga, njegova kampanja počela je ranije, a ove je sedmice najavio novi socijalni dodatak: mjesečna primanja za prvorođene bebe.

To je, kako je saopšteno, u skladu sa petogodišnjom Nacionalnom strategijom za djecu kojom Kremlj želi popraviti demografsku situaciju koja se ponovo pogoršava.

Ruski predsjednik Vladmir Putin naredio je mjere koje će spriječiti pad populacije. Nacionalna strategija za djecu među ostalim podrazumijeva socijalno davanje za prvoređenu djecu u iznosu od oko 180 dolara u periodu od 18 mjeseci. Počeće da se isplaćuje 1. januara, a u naredne tri godine u tu će svrhu biti izdvojeno 145 miliona rublji.

Takođe je naredio da se državna mjesečna primanja koja su prethodno uvedena za majke koje imaju više od dvoje djece produže do 2021. godine.

Politički analitičari su ove mjere ruskog predsjednika kvalifikovali kao dio izborne kampanje koja će se isplatiti kod građana, iako, sa druge strane, demografi sumnjaju da će imati efekta na sprečavanje opadanja nataliteta u Rusiji, čiji su razlozi istorijske prirode.

Anatoliy Višnjevski, direktor Instituta za demografiju na Visokoj ekonomskoj školi, procjenjuje da bi mjere vrlo malo mogle povećati stopu priraštaja u kratkom periodu i to među ženama koju su već majke, ali da neće izazvati porast nataliteta.

Višnjevski kaže da je pad nataliteta u Rusiji uzrokovan „oštrim“ padom broja žena u fertilnoj dobi.

„Činjenica je da nije moguće nadokanaditi pad broja majki sa povećenjem broja porođaja, pa će stopa nataliteta svakako opadati“ rekao je ovaj demograf za Radio Slobodna Evropa.

On kaže da je pad potencijalnog broja majki „eho“ katastrofalnih gubitaka života još u II Svjetskom ratu, a potom i nagli pad nataliteta nakon 1990-tih, što je sve praćeno ogromnim ekonomskim nevoljama i kolapsom socijalne pomoći.

„Ovo će se nastaviti još oko 15 godina" kaže Višnjevski, jer „ako je manji broj majki, biće i manji broj djece. Nije moguće povećat stopu rađanja dovoljno da se nadoknadi taj pad.“

Pad nataliteta u Rusiji uzrokovan „oštrim“ padom broja žena u fertilnoj dobi, kaže Višnjevski
Pad nataliteta u Rusiji uzrokovan „oštrim“ padom broja žena u fertilnoj dobi, kaže Višnjevski

Brojke ruske agencije za statistiku koje je citirala „Nezavisnaja Gazeta“ pokazuju pad nataliteta od 2016.

U 2016. rođeno je tri posto manje djece nego u 2015. a u prvoj polovini 2017. stopa je manja za 11.5 posto u poređenju sa 2016.

Prošli put kada se Putin pripremao za izbore u martu 2012. uoči trećeg mandata, napisao je da je demografska kriza "prijetnja samom postojanju zemlje". Upozorio je da ruska populacija broji oko 143 miliona stanovnika i da bi do 2050. mogla opasti na 107 miliona. I tada je kao rješenje predložio posebne dodatke za majke, te je pozivao Ruse koje žive u inostranstvu da se vrate u Rusiju, te da privuku talentovne strance da imigriraju kod njih.

U govoru 28. novembra, pred predsjedničkim savjetom o Nacionalnoj dječjoj stategiji, Putin je rekao da je državni program socijalnih davanja za majke igrao odlučujuću ulogu u pomaganju povećanja stope rađanja, i pored toga što nedavna statistika kaže drugačije. Prema njoj su porodice sa dvoje djece „standardan trend“.

Višnjevski kaže da je jedini način da se održi populacija od daljeg opadanja broja majki, privlačenje stranih imiganata. Ovo je međutim politički veoma osjetljivo pitanje koje Putin nije elaborirao u svom govoru prije dva dana.

Valeri Solovej, profesor moskovskog Državnog instituta za međunarodne poslove, kaže da da će bez obzira na sve, Putinov potez biti veoma popularan uoči martovskih predsjedničih izbora.

„U smislu propagande Putin je već dobio kampanju, sa jednim snažnim potezom. Mislim na incijativu sa demografijom“ napisao je Solovej na Twitteru.

"Možete raspravaljati o efektu koji će to stvarno imati, kao i posljedicama ali igra je već odigrana. Nikakva kontrakampanja, nikakvo otkrivanje korupcije ne može zaustaviti efekat", pojasnio je Solovej.

TV ličnost Ksenija Sobčak najavila je takođe predsjedničku kandidaturu, predstavljajući sebe kao najbolju nadu za Putinove kritičare, ako, kako se najavljuje, anti-korupcijskom aktivisti i opzicionom lideru Alekseju Navaljnom bude zabranjena kandidatura zbog kriminalne presude, za koju njegove pristalice kažu da je politički motivisana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG