Dostupni linkovi

Kako se Kremlj oslobađa opozicije


Gradonačelnik Jekatarinburga Jevgenij Roizman

Carl Schreck, priredila Biljana Jovićević

Uoči gubernatorskih izbora u 16 ruskih regiona 10. septembra, Kremlj je primijenio novu metodu eliminisanja ozbiljnih opozicionih protivkandidata zvanu "lokalni filter". Kritičari aktuelne ruske vlasti upozoravaju da se koriste zakonski mehanizmi da bi se umanjile šanse svih protivkandidata onih koji su lojalni Kremlju da eventulano pobijede.

Jevegenij Roizman, politički jastreb i gradonačelnik četvrtog po velični ruskog grada Jekaterineburga, bez dvoumljenja procjenjuje svoje izborne šanse na predstojećim regionanim gubernatorskim izborima - pod uslovom da bi naravno uspio da bude kandidat.

“Pobijedio bih, vrlo jednostavno“, rekao je u intervjuu za RSE prošle sedmice Roizman, koji je 2013., pobijedio vladajuću Jedinstvenu Rusiju, predsjednika Vladimira Putina i postao gradonačelnik grada na Uralu, Jekaterinburga.

Međutim, glasači u Roizmanovom rodnom regionu Sverdlovsk neće imati šanse da glasaju za 54-godišnjeg političara na gubernatorskim izborima, za jedan od 16 ruskih regiona u kojima će se glasati 10. septembra, što je relativno blizu predsjedničkih izbora u Rusiji, koji će se održati 18. marta iduće godine i na kojima se uveliko očekuje Putinova pobjeda.

Roizman i političari u drugim regionima kažu da su onemogućeni da izađu na izbore kao kandidati koje bi građani birali, zahvaljujući zakonskom mehanizmu poznatom kao “lokalni opštinski filter” za koji kritičari kažu da se zloupotrebljava za onemogućavanje potencijalno jakih protivkandidata Kremlja da učestvuju na izborima.

Ova mjera, uvedena nakon što je Dmitrij Medvedev, aktuelni premijer, ponovo uveo direktan izbor gubernatora, potkraj svog manadata na dužnosti predsjednika Rusije 2012., zahtijeva da budući kandidati na tim izborima moraju sakupiti potpise između pet do 10 posto lokalnih poslanika u regionima.

Kremlj donio novu odluku nakon povratka Putina (na fotografiji) na predsjedničku poziciju
Kremlj donio novu odluku nakon povratka Putina (na fotografiji) na predsjedničku poziciju

Kremlj je preduzeo snažnije mjere kontrole na kompletnoj teritoriji Rusije nakon masovnih protesta 2011-12 u Moskvi, i Putinovog povratka na predsjedničku funkciju, te parlamentarnih izbora za koje kritičari tvrde da su bili namješteni.

Sa vladajućom Jedinstvenom Rusijom koja dominira lokalnim vlastima širom zemlje, sakupljanje neophodnih potpisa loklanih poslanika, predstavlja ogromnu barijeru za opozicione kandidate i druge potencijalne izazivače regionalnih elita odanih Kremlju, navode analitičari.

Zagovornici ovog procesa pak kažu da to sprječava dovođenje marginalnih kandidata na birališta. Roizman, pak kaže da je u regionu Sverdlovks ovo bilo upotrijebljeno samo zato da se omogući učešće kandidata sa veoma malim šansama da budu ozbiljni protivkandidati aktuelnom Jevgeniju Kuivaševu kojeg je Putin imenovao za vršioca dužnosti gubernatora u aprilu uoči predstojećih izbora.

“Počistili su cijeli teren. Nema niti jednog jedinog jakog izazivača, niti jednog jakog kandidata kojem je čak i dozvoljeno da se približi,” rekao je Roizman o predstojećim izborima.

Nijesu ni dali šansu nikom za učešće. Naprosto nijesu dozvolili.Ja sam pokušao ali su me ubjedili da je lokalni filter nepremostiv. To su pravila igre sada”, kaže gradonačelnik Jekaterinburga.

Kritičari Roizmana, ga pak optužjuju da nije ni pokušao ozbiljno da sakupi potrebne potpise za odobravanje kandidature.

Teško mi je povjerovati da je bezobzirni gospodin Roizman, visoki zvaničnik i državnik, gradonačelnik velikog grada, koji svakako ima i određene administrativne resurse na raspologanju- neka vrsta slabe male žrtve koju progoni režim,“ rekla je Ela Pamfilova, šefica ruske Centralne izborne komisije u intervjuu za ruski poslovni dnevnik RBK ranije ovog mjeseca.

Ali Roizmanove kritike oko lokalnog filtera za gubernatorske kandidate izbile su na površinu nakon što je prošle sedmice objavljena nova studija koju je uradila organizacija bivšeg ruskog ministra finasija Alekseja Kudrina, dugogodišnjeg Putinovog saveznika. Studija je ustvrdila da pomenuti mehanizam u aktuelnoj formi “čini da zaista alternativni izbor bude praktično nemoguć u apsolutnoj većini slučajeva”.

Mnogi potencijlni kandidati sa visokim stepenom prepoznavanja i dubokim izbornim iskustvom suštinski neće učestvovati u izbornom procesu,” napisali su autori, dodajući da je takozvani “screening process” regionalna elita upotrijebila samo za registraciju “lažnih” kandidata koji ne predstavljaju nikakvu prijetnju aktuelnim predstavnicima vladajuće stranke.

Analiza zaključuje da su “nekompetitivni” gubernatorski izbori bili izuzetak 2004., u godini kada je Putin otkazao direktne izbore za regionalne gubernatore, nakon terorističkog napada na školu u južnom ruskom gradu Beslanu.

“Sada su pak kompetitivni izbori postali izuzetak,“ napisali su autori analize “loklanog filtera”.

Pamfilova je rekla u intervjuu za RBK da je mehanizam “cinično” iskorišćen od strane regionalnih elita da jednog jakog kandidata, Vjačeslava Markajeva, člana gornjeg doma ruskog parlamenta, Savjeta Federacije iz Komunističke partije, onemoguće da učestvuje na izborima u ruskom regionu Burjatija.

U regionu Perm, dva knadidata koji su se doživljavalali kao mogući snažni oponenti vršiocu dužnosti gebernatora, Maksimu Rešetnjikovom, bivšim visokom zvaničniku Moskve, odbijeni su zbog problema sa potpisima.

Jedan od tih protivkandidata Konstantin Okunev, objavio je video apel upućen Putinu prošlog mjeseca sa porukom da je lokalni filter iskorišćen za manipulisanje da bi lokalne elite onemogućile kandidovanje za njih “neugodnih” kandidata.

“Gubernatorski izbori su pretvoreni u farsu, klovnosvki show”, rekao je Okunev u tom videu.

Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa Putinove administracije koji nadgleda domaću politiku, sa oprezom je rekao prošlog mjeseca da bi ova mjera mogla biti povučena.

Ako se jednostavno pretvorila u sredstvo za držanje ljudi podalje od glasačkih kutija, onda je potrebna revizija” citirao je Krijenka dnevnik Komersant.

Nikolaj Petrov, stručnajk za ruske regione sa moskovske Visoke škole ekonomije, rekao je za RSE da bi eliminisanje ili popravljanje mehanizama lokalnog filtera značilo veoma malu razliku po pitanju kompetitivnosti guberantorskih izbora osim ukuliko se politička situacija u Rusiji ne promijeni.

Kremlj, rekao je Petrov, je bio zinteresovan za davanje oblande kompetitivnosti regionalnim izboima 2013., kada je opozicioni lider Aleksej Navlani završio drugi u utrci za gradonačlnika Moskve, osvojivši 27 posto glasova, prema zvaničnim rezulatima.

Rusiji trebaju izbori uz što manje fanfara
Rusiji trebaju izbori uz što manje fanfara

Ali od kada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014., “situacija se dramatično promijenila” kaže Petrov.

“Kremlju ne trebaju kompetitivni izbori, ne treba mu visoka izlaznost na tim izborima. Potrebni su im izbori koji će biti sprovedeni tiho, uz veoma malo fanfara”, kaže Petrov.

Roizman, koji je želio da bude kandidat liberalane Jabloko stranke odbačen je od strane regionalne izborne komisije na temelju toga što nije uspio da sakupi neophodnu papirologiju, insistira na tome da su mu onemogućili kandidovanje “upravo zato što bih pobijedio”.

Neki politički analitičari su skeptični.

Mislim da Jevgenij Roizman nije imao šansu da pobijedi, ali je imao šansu da ostvari dobar rezultat”, rekao je za RSE Aleksandar Kinev, jedan od autora analize “lokalnog filtera” koju je objavila Kudrinova organizacija.

“Mislim da je imao šanse da uđe u drugi krug. Mislim da bi to bilo realno”, procijenio je ovaj analitičar.

Roizman pak kaže da ima samo jedan način za testiranje njegove podrške.

“Omogućite mi da učestvujem”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG