Dostupni linkovi

Nova Putinova obećanja o boljem životu


Putin upozorio SAD da ne zanemaruju moć ruskog oružja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svom obraćanju naciji pozvao je na niz mjera za podizanje standarda ruskih obitelji. Obećanje o boljem životu stiže u trenutku kada istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je popularnost predsjednika na najnižoj razini u posljednjih 13 godina koliko vlada Rusijom, bilo kao premijer, bilo kao predsjednik.

U obraćanju naciji na sjednici oba doma ruskog parlamenta Putin se fokusirao na mjere koje bi trebale donijeti bolji život Rusima.

"Dopustite mi da naglasim, zahvaljujući našim zajedničkim naporima sada možemo uložiti ogromne resurse u naš razvoj, koristeći zarađen, a ne posuđen novac. Zaradili su ga milijuni naših građana. Moramo ga koristiti za dobro Rusije i ruskih obitelji", rekao je.

Ovogodišnji govor naciji trajao je gotovo sat i pol i održan je u trenutku kada popularnost ruskog predsjednika opada upravo zbog ekonomskih poteškoća. Naime, više od jedne petine Rusa živi u siromaštvu, a prošlogodišnji protesti širom zemlje održavali su se zbog vladine odluke o podizanju dobi za stjecanje prava na mirovine.

Rusija se suočava s međunarodnim sankcijama zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krim u martu 2014, kao i zbog podrške separatistima u istočnoj Ukrajini, gdje je više od 10.300 osoba poginulo od početka sukoba u aprilu 2014. godine. Nakon izgradnje mosta do Krima, sada je najavio da će ove godine početi izgradnja željezničke pruge prema anektiranom Krimu.

Ipak, i ove godine Putin se hvalio nuklearnim arsenalom, novim oružjem i poslao poruku da ruske rakete mogu doseći i tlo Sjedinjenih Država, kao i druge evropske zemlje u kojima je Washington razmjestio američki antiraketni štit.

"Rusija želi imati ravnopravne prijateljske odnose sa Sjedinjenim Državama. Rusija nikome ne prijeti. Sve naše akcije na području sigurnosti su obrambene prirode. Nismo zainteresirani za konfrontacije i ne želimo ih, osobito s tako globalnom supersilom poput Sjedinjenih Američkih Država", kazao je Putin.

Prenos Putinovog govora i na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi
Prenos Putinovog govora i na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi

Također je rekao da Amerika ne shvaća koliko se brzo svijet mijenja i kuda ide.

"Oni nastavljaju svoju destruktivnu i očito pogrešnu politiku. Teško da je to u interesu samih Sjedinjenih Država. Ali nije na nama da o tome odlučujemo", poručio je.

Inače, današnji govor naciji je Putinovo petnaesto obraćanje pred zastupnicima oba doma parlamenta, ministrima, sucima Ustavnog i Vrhovnog suda, vodećim regionalnim dužnosnicima i drugim pripadnicima političke elite.

To je je jedan od tri redovita godišnja nacionalna istupa Vladimira Putina. Tu su još godišnja sesija sa građanima Rusije u formi pitanja i odgovora, te godišnja konferencija za novinare.

Putin je na vlasti već dva desetljeća, bilo kao premijer, bilo kao predsjednik. 2018. je osvojio još jedan šestogodišnji predsjednički mandat, a kritičari upozoravaju da monopol vlasti održava razbijanjem političke opozicije i gušenjem svakog otpora.

I dok se ruska javnost bavi Putinovim govorom, Ukrajina čiji je dio teritorija anektirala Rusija, obilježava pet godina proevropskih protesta, poznatijih kao Euromajdan. "Revolucija dostojanstva" u kojoj je širom Ukrajine poginulo više od 100 ljudi, 2.500 ranjeno, dovela je do odlaska s vlasti proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, te njegovog bijega u Rusiju i novih izbora u samoj Ukrajini.

Ipak, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, poput Amnesty Internationala i danas upozoravaju da ukrajinsko pravosuđe nije izvelo pred lice pravde sve odgovorne za zločine počinjene tokom protesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG