Dostupni linkovi

Putin predložio Erdoganu izgradnju 'gasnog čvorišta' u Turskoj


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je tokom sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da je Turska "najpouzdaniji put" za isporuku gasa Evropskoj uniji i predložio da se tamo izgradi, kako je rekao, čvorište za snabdevanje gasom.

"To bi bila platforma ne samo za snabdevanje, već i za određivanje cene, jer je to veoma važno pitanje – pitanje cena", rekao je Putin u Astani 13. oktobra, gde se sreo sa Erdoganom na marginama regionalnog samita čiji je domaćin Kazahstan.

Putin je dan ranije sugerisao da bi Rusija mogla da stvori veliko gasno čvorište u Turskoj, preusmeravanjem zaliha namenjenih gasovodu Severni tok ispod Baltičkog mora, koji je oštećen u eksplozijama prošlog meseca.

Švedske i danske vlasti istražuju te eksplozije kao akte sabotaže, ali još nisu saopštile rezultate istrage.

Da Putin i Erdogan nisu razgovarali o načinima za rešavanje sukoba u Ukrajini, javila je ruska novinska agencija RIA pod kontrolom Kremlja, a prenosi Rojters.

"Nije se razgovaralo o temi rusko-ukrajinskog sporazuma", citirala je RIA portparola Kremlja Dmitrija Peskova, a prenosi Rojters.

Erdogan o izvozu žita i đubriva

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je njegova zemlja odlučna da obezbedi "jačanje i nastavak" dogovora uz posredovanje UN i Turske koji su doveli do obnavljanja ukrajinskog izvoza žitarica i omogućili Rusiji da isporučuje đubrivo.

On je rekao da je fokus na transportu žitarica i đubriva, odnosno, "na jačanju i nastavku Istanbulskog sporazuma".

"Odlučni smo da transportujemo žito i đubrivo u nerazvijene zemlje preko Turske", dodajući da bi Ankara i Moskva mogle zajedno da odrede zemlje u koje će proizvodi ići.

"Važno je da se fokusiramo na siromašne, a ne na razvijene zemlje," rekao je on.

Dan ranije, zvaničnici UN su izrazili nadu da će sastanak Putina i Erdogana dovesti do proširenja inicijative za žito i olakšati izvoz ruskog đubriva.

Uoči sastanka, Erdogan poručio da je cilj da se 'krvoproliće okonča'

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je 13. oktobra, uoči sastanka sa Putinom, da Turska želi da nastavi sa svojim naporima, kako bi pomogla u postizanju mira između Rusije i Ukrajine uprkos tekućim borbama.

"Naš cilj je da nastavimo postignuti zamah i okončamo krvoproliće što je pre moguće", rekao je Erdogan u obraćanju na samitu Konferencije o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji.

On je referisao na sporazume u kojima je Turska posredovala - koji su omogućili da ponovni izvoz žitarica iz Ukrajine i doveli do razmene zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

"Svi izbliza doživljavamo posledice krize u Ukrajini na regionalnom i globalnom nivou", rekao je Erdogan.

"Uvek govorim da se pravedan mir može uspostaviti diplomatijom, da u ratu nema pobednika, a u pravednom miru nema gubitnika", izjavio je.

Turska je zadržala bliske veze i sa Moskvom i sa Kijevom i više puta je nudila da organizuje mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Turska, koja je članica NATO-a, do sada se suzdržavala od pridruživanja zapadnim sankcijama protiv Rusije, zbog čega se suočila sa kritikama.

Međutim, ukazuje portal Politiko, Turska je takođe optuživana za ratno profiterstvo i za pomaganje drugima u izbegavanju međunarodnog embarga radi vlastite koristi.

XS
SM
MD
LG