Dostupni linkovi

Turske banke pod pritiskom SAD suspendovale ruski sistem za plaćanje


Sistem Mir je ruski ekvivalent Masterkarda i Vize.
Sistem Mir je ruski ekvivalent Masterkarda i Vize.

Turske državne banke suspendovale su ruski sistem za plaćanje pod višenedeljnim pojačanim pritiskom Vašingtona koji je upozorio da se taj sistem može koristiti za izbegavanje sankcija uvedenih Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Odluka Turske, koja je povećala trgovinsku razmenu s Rusijom tokom rata u Ukrajini, predstavlja dramatičan primer kako pretnje od sekundarnih sankcija SAD primoravaju zemlje da se distanciraju od Rusije, pišu svetski mediji.

Rizici i pritisci

Tri turske državne banke obustavile su upotrebu ruskog sistema za plaćanje nakon što je Vašington izvršio pritisak na Ankaru da ne omogućava Moskvi da izbegava američke sankcije, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Banke Halkbank, VakıfBank i Ziraat bank suspendovale su plaćanja po sistemu Mir 27. septembra.

Odluka o prekidu korišćenja ruskog sistema usledila je nedelju dana pošto su dva privatne turske banke Isbank i DenizBank takođe objavile da obustavljaju plaćanja preko ruskog ekvivalenta Masterkarda (Mastercard) i Vize (Visa).

Ankara je, kako navodi britanski list, insistirala da ruski turisti koriste Mir za kupovine i plaćanje hotela, ali su zapadni zvaničnici izrazili zabrinutost da taj sistem može da se koristi kao kanal za nezakonite finansijske transakcije.

Američko Ministarstvo finansija upozorilo je banke izvan SAD koje sklapaju nove ili proširuju postojeće dogovore s Mirom da su "opasnosti da podržavaju napore Rusije da izbegne sankcije SAD".

Iza tog upozorenja je sve veća zabrinutost u Vašingtonu i Briselu zbog obećanja predsednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoğan) da će produbiti ekonomsku saradnju sa Moskvom, iako je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, piše Fajnenšl tajms, ukazujući da je Turska jedina država članica NATO-a koja se nije pridružila sankcijama Zapada Moskvi i da je istrajavala u tome da će njene banke nastaviti da sarađuju s entitetima i individuama pod sankcijama.

Ipak, sve veći pritisak Vašingtona i rizici za turske banke duboko integrisane u zapadni finansijski sistem izgleda da su doveli do preispitivanja, ocenjuje list.

Suptilne promene u Erdoanovom stavu

Izlazak turskih banaka iz ruskog sistema je dramatičan primer kako sekundarne sankcije SAD primoravaju zemlje da se distanciraju od Moskve, ističe Blumberg (Bloomberg).

Odluka tri državne banke da prestanu da koriste Mir označava i preokret u turskom stavu o sankcijama Rusiji, ocenjuje Blumberg, ukazujući da je Erdoan pokušao da balansira po pitanju Ukrajine i da se sastajao se i pregovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U stavu turskog predsednika počeli su da se pokazuju znaci suptilne promene otkako je prošle nedelje boravio u SAD na godišenjem sastanku Ujedinjenih nacija, ukazuje Blumberg.

Po povratku iz Njujorka Erdogan je pozvao najviše zvaničnike, uključujući ministra finansija Nureddina Nebatija (Nureddin), da razgovaraju o alternativama Miru. Istog dana, Erdoganov portparol je na nacionalnom televizijskom kanalu izjavio da je Turska čvrsto na strani Ukrajine u ratu, pozivajući Rusiju da se povuče s teritorija koje je okupirala.

Udarac bumu u trgovinskoj razmeni Turske i Rusije

Povlačenje turskih banaka iz ruskog Mira posle višenedeljnog pojačanog pritiska SAD predstavlja ogroman korak unazad za trgovinu dve zemlje koja je doživela bum tokom rata u Ukrajini, ocenjuje agencija Frans pres (Agence-France Presse).

Eksplozija turske trgovine sa Rusijom tokom rata u Ukrajini s porastom robne razmene između dve zemlje za više od 50 odsto, bila je izvor sve veću zabrinutost u Vašingtonu, ukazuje AFP, dodajući i da je Turska takođe pristala da plati četvrtinu uvoza ruskog gasa u rubljama.

Zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo (Wally Adeyemo) posetio je u junu Ankaru i Istanbul kako bi izrazio zabrinutost Vašingtona da ruski oligarsi i velike kompanije koriste turske entitete za izbegavanje sankcija Zapada.

Ministarstvo finansija SAD je u avgustu poslalo pismo turskim bankama i preduzećima s upozorenjem da ne mogu očekivati da će imati "pristup američkom dolaru i drugim glavnim valutama" ako posluju sa sankcionisanim Rusima.

Turska je pokušala da ostane neutralna u ukrajinskom sukobu, koristeći taj status za potpisivanje niza ekonomskih sporazuma s Rusijom koji su joj pomogli da se podupre posrnula ekonomijauoči izbora sledeće godine na kojima će Erdogan pokušati da produži svoju dvodecenijsku vlast.

Mir kartice nude milionima Rusa koji letuju u Turskoj mogućnost da pristupe svojim rubljama i plate sve, od restorana do hotela. One su takođe sve važniji za Ruse koji beže u Tursku u okviru novog migracionog talasa muškaraca koji pokušavaju da izbegnu regrutaciju.

I druge zemlje suspenduju Mir

Turski ministar finansija potvrdio je za Rojters (Reuters) da su tri državne banke suspendovale su upotrebu ruskog sistema Mir.

Ipak, navodi Rojters pozivajući se na izvore, državne banke bi mogle da nastave da koriste Mir uz više transparentnosti i garancija Zapadu da se taj sistem ne koristi za zaobilaženje sankcija.

Turski predsednik Erdoan je prošle nedelje rekao da će Turska zbog sankcija morati da preduzme korake za pronalaženju alternative sistemu Mir "sviđalo se to nama ili ne".

Kremlj je 28. septembra saopštio da su turske državne banke koje su prestale da koriste ruske bankovne kartice Mir očigledno bile pod neviđenim pritiskom SAD i pretnjom sekundarnim sankcijama.

I druge zemlje su nedavno prestale da koriste sistem Mir.

Uzbekistanski sistem UZCARD saopštio je prošle nedelje da je obustavio obradu plaćanja Mir karticama.

Banke i u Vijetnamu i Kazahstanu su se, kako je naveo Rojters, takođe povukle iz Mira.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG