Dostupni linkovi

Dve članice Pussy Riot počele štrajk glađu u zatvoru u Moskvi


Maria Alyokhina po dolasku na saslušanje pred sudom u Moskvi, 18. mart 2021.
Maria Alyokhina po dolasku na saslušanje pred sudom u Moskvi, 18. mart 2021.

Dve članice ruske grupe Pussy Riot u Rusiji počele su štrajk glađu u zatvoru u blizini Moskve gde izdržavaju kaznu zbog postova na internetu koje su objavile pre nekoliko godina, javili su ruski mediji.

Maria Alyokhina and Lyusya Shtein traže da budu smeštene u istu ćeliju i da im se dozvoli da međusobno komuniciraju, rekao je 25. decembra njihov advokat.

Okružni sud u Moskvi osudio je 17. decembra dve aktivistkinje - Alyokhinu na 15 dana zatvora, a Shtein na 14 dana, nakon što ih je proglasio krivim za "propagiranje nacističkih simbola na internetu".

Optužba protiv Alyokhine odnosi se na sliku beloruskog autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka sa kukastim krstom, koju je pre šest godina objavila na društvenim mrežama, upoređujući ga sa fašistima.

Lyusya Shtein je osuđena zbog karikature na kojoj je prikazana sa šeširom sa kukastim krstom, a koja je objavljena na mrežama 2018. godine.

Alyokhina, Shtein i druge članice grupe više puta su poslednjih meseci osuđivane na po 15 dana zatvora zbog učešća u protestnim akcijama i nedozvoljenim skupovima.

Alyokhina i još dve članice Pussy Riot postale su poznate nakon što su upale u moskovsku katedralu protestujući zbog veza između Ruske pravoslavne crkve i tadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Njihov protest - izvođenje pesme koju su opisali kao "punk molitvu" - dogodio se dok je Putin vodio kampanju za svoj povratak na predsedničko mesto.

XS
SM
MD
LG